Rosetta bo mimo Lutetie potovala do kometa Čurjumov-Gerasimenko, s katerim naj bi se srečala maja 2014. Foto: EPA
Rosetta bo mimo Lutetie potovala do kometa Čurjumov-Gerasimenko, s katerim naj bi se srečala maja 2014. Foto: EPA

Znanstveniki Evropske vesoljske agencija (ESA) zdaj čakajo na podatke, ki jih bo poslala sonda, medtem ko je že poslala prve posnetke na Zemljo. S pomočjo teleskopov znanstveniki, ki želijo ugotoviti, kako se je Lutetia spreminjal skozi čas, niso mogli ugotoviti, katere vrste asteroid je. S tem, ko bi ugotovili, kako se je spreminjal, bi vedeli, ali vsebuje snovi, ki so bile prisotne ob nastanku Sončevega sistema pred 4,6 milijarde let.

Lutetia, največji asteroid, ki ga je "obiskala" kakšna sonda, je za znanstvenike prava uganka. Velikost asteroida poznajo precej dobro, znana jim je tudi njegova rotacija, kaj več pa ne.

Asteroid tipa C ali M? Del večjega asteroida?
Podatki nekaterih opazovanj kažejo, da je Lutetia zelo primitivno telo (t. i. asteroid tipa C), ki se ni veliko spremenilo od svojega nastanka. Druge meritve so na površju asteroida pokazale nekaj, kar je videti kot kovina, kar bi pomenilo, da je "skala" prestala veliko evolucijo in je asteroid tipa M. Lutetia bi bil lahko del(ček) večjega steroida, ki se je razbil ob velikem trku. S pomočjo Rosette želijo znanstveniki odgovoriti na številna vprašanja o asteroidu.

Zaradi velike asteroidove oddaljenosti radijski valovi, ki jih sonda pošilja, do Zemlje oziroma natančneje do Evropskega operacijskega centra za vesoljska plovila (Esoc) v Darmstadtu v Nemčiji potujejo 25 minut.