Zdrava prehrana lahko pripomore k zmanjšanju rakavih obolenj. Foto: EPA
Zdrava prehrana lahko pripomore k zmanjšanju rakavih obolenj. Foto: EPA

Svetovni center za raziskavo rakavih obolenj je sporočil, da bi lahko številni ljudje raka preprečili s preprostimi stvarmi, kot so vožnja s kolesom v službo in zamenjava mastne hrane s sadjem in zelenjavo. Glede na podatke je približno tretjino od 12 najbolj pogostih oblik rakavih obolenj mogoče preprečiti z zdravim prehranjevanjem, razgibavanjem in nadzorom telesne teže.

23 znanstvenikov, ki so sodelovali pri raziskavi, je dejalo, da morajo ljudje ukrepati in tako preprečiti pravo epidemijo, saj se število obolelih za rakom iz dneva v dan povečuje. "Pričakujemo velik porast rakavih obolenj, saj je populacija stara, debelosti je vse več, ljudje pa se vse manj gibljejo ob tem, da uživajo vse bolj kalorično in z maščobami zasičeno hrano," opozarja profesor Martin Wiseman, ki je bil vodja projekta.

Znanstveniki so prepričani, da bi, če bi ljudje upoštevali opozorila, rakava obolenja znatno zmanjšali, opozarjajo pa predvsem na nevarnost kajenja, saj so cigarete krivi za kar tretjino vseh rakavih obolenj.

C. R.