Slovenska znanstvena fundacija je že v letu svoje ustanovitve, leta 1994, izvedla 1. slovenski festival znanosti. Častni pokrovitelj letošnjega festivala je predsednik DZ-ja Pavel Gantar. Foto: ScienceDaily
Slovenska znanstvena fundacija je že v letu svoje ustanovitve, leta 1994, izvedla 1. slovenski festival znanosti. Častni pokrovitelj letošnjega festivala je predsednik DZ-ja Pavel Gantar. Foto: ScienceDaily

Po besedah direktorja Slovenske znanstvene fundacije Edvarda Kobala je njihov cilj predstaviti znanost in raziskovalce različnim starostnim skupinam. V Cankarjevem domu bodo lahko tako obiskovalci znanost spoznavali na različnih predavanjih, delavnicah, dogodkih, simpozijih in v eksperimentalnih laboratorijih. Pri večini dejavnosti je mogoče tudi dejavno sodelovanje pri eksperimentiranju, merjenju ali določanju uporabnosti določenega znanstvenega rezultata ali ugotovitve.

Letošnji festival so si po Kobalovih besedah zamislili kot raziskovalno postajo za ideje. Sestavljalo jo bo pet laboratorijev, in sicer laboratorij idej, laboratorij eksperimentov, laboratorij meritev in laboratorij novih izdelkov. Letošnja zanimiva novost je laboratorij znanosti v kulinariki, kjer bo na zanimiv način znanost povezana s pripravo hrane in pijače.

Vsak dan posvečen enemu znanstvenemu velikanu
Vsak festivalski dan je posvečen enemu od velikih raziskovalcev slovenskega prostora. Prvi dan je posvečen izjemnemu proučevalcu jezikov in piscu prve znanstvene slovnice slovenskega jezika Jerneju Kopitarju. Sreda bo potekala v znamenju Ivana Bolleta, proučevalca gojenja sviloprejk, rastlinskih bolezni in škodljivcev, četrtek pa so posvetili pionirki medicinske mikrobiologije in parazitologije na Slovenskem Milici Valentinčič - Petrović.

Znanost je vse pogosteje sopotnica sodobnega državljana, zato je njeno razumevanje potreba slehernega državljana. Kobal je ob tem dejal, da želijo s festivalom znanost približati ljudem in jo narediti dostopnejšo in razumljivejšo. Poleg tega pa želijo med mladimi poiskati nove talente in jih usmeriti k poklicnemu raziskovanju.