Meteorit je na zemljo padel blizu jezera Titicaca in povzročil razburjenje med tamkajšnjim prebivalstvom. Foto: Reuters
Meteorit je na zemljo padel blizu jezera Titicaca in povzročil razburjenje med tamkajšnjim prebivalstvom. Foto: Reuters
Nove ugotovitve bodo pomagale razložiti različne oblike kraterjev, ki jih astronomi opazujejo na Marsu in so verjetno posledica padcev meteoritov.

Znanstveniki so povedali, da bi meteorit moral razpasti, še preden je padel na Zemljo. To se je po mnenju znanstvenika Petra Schultza tudi zgodilo, a so delci ostali skupaj in izdolbli velik krater, ki je značilen za meteorite iz kovine, ta pa je bil iz kamenja.

Schultz je ob tem povedal, da bodo morali znanstveniki spremeniti teorije o tem, kako različni predmeti trčijo ob planete. "Perujski" meteorit je namreč letel kar 40- ali 50-krat hitreje, kot so predvidevali. "Tega sploh nismo pričakovali. Letel je tako hitro, da bi se lahko vprašali o njegovi pristnosti. Bilo je popolnoma neskladno z našim razumevanjem, kako se kamniti meteoriti obnašajo," je svoje presenečenje izrazil Schultz.

Ljudje so ob kraterju bruhali
Odprava raziskovalcev se je odpravila na kraj, kjer je meteorit padel na Zemljo, saj je povzročil precejšnje razburjenje med ljudmi. Začele so se namreč pojavljati zgodbe, da je pogled na krater povzročil bruhanje in glavobole, in vse več namigovanj, da luknja ni nastala zaradi padca meteorita. Raziskovalci so po pregledu povedali, da so bile zgodbe polne pretiravanj in da ljudje niso zboleli, ampak so bili le presenečeni.

Ko so analizirali delce meteorita, pa so ugotovili, da niso podobni meteoritom z do zdaj znanih območij, kot je na primer Mars. Ob tem pa so se tudi vprašali, koliko jezer in mlak je nastalo v takšnih kraterjih, ki so bili posledica trčenj meteoritov iz kamenja, pa tega ne vemo, ker so se delci razgradili ali so poplavljeni.