Teorij, zakaj plamenci stojijo na eni nogi, je veliko. Foto: EPA
Teorij, zakaj plamenci stojijo na eni nogi, je veliko. Foto: EPA
Flamingo
Ena od teorij pravi, da plamenci na eni nogi stojijo, da zmanjšajo utrujenost, druga, da hitreje pobegnejo, tretja, pa da jim zato bolje kroži kri. Foto: Reuters

stojijo na eni nogi. Ameriška znanstvenika menita, da sta našla odgovor.

Do zdaj se je o stanju plamencev na eni nogi razširilo že mnogo teorij, Matthew Andreson in Sarah Williams z univerze v Philadelphii pa sta preučevala plamence v ujetništvu in sta prepričana, da je razlog v uravnavanju telesne temperature.

Svoje preučevanje sta začela z vprašanjem, ali te ptice katero stran telesa uporabljajo pogosteje kot drugo, tako kot so na primer ljudje levičarji ali desničarji.

Če imajo glavo raje obrnjeno v levo, so bolj agresivni
Ugotovila sta, da imajo glavo raje nagnjeno na desno, od tega pa je odvisno tudi, kako agresivni so do drugih v jati. Če imajo glavo raje nagnjeno na levo, so bolj agresivni. Tako sta začela raziskovati, ali raje stojijo na eni kot na drugi nogi, nato pa tudi, zakaj sploh stojijo samo na eni nogi.

Tako sta več mesecev opazovala obnašanje plamencev v živalskem vrtu v Philadelphii, vsakemu pa sta na nogo namestila trak, po katerem sta ga ločila od drugih. Najprej ju je zanimalo, ali stanje na eni nogi zmanjša utrujenost, ki jo čutijo v nogah, ali pa si morda s stanjem na eni nogi skrajšajo morebiten pobeg pred plenilci.

Če stojijo na eni nogi, porabijo za premik več energije
Ti dve teoriji sta se namreč precej pogosto pojavljali kot razlog za stanje plamencev na eni nogi. Oba razloga sta izključila, saj je raziskava pokazala, da jim to vzame več časa in energije, da se premaknejo, potem ko so počivali na eni in ne na dveh nogah. Prav tako niso raje počivali na eni kot na drugi nogi, stanje na eni nogi pa ne služi niti boljšemu ravnotežju v vetrovnem vremenu.

Sta pa znanstvenika ugotovila, da plamenci veliko raje kot na kopnem na eno nogi stojijo v vodi. Ker jim voda odvzame več telesne toplote, sta prišla do ugotovitve, da gre za ohranjanje telesne temperature. Ugotovila sta še, da nogi v vodi izmenjujejo, s čemer preprečujejo, da bi se ena noga preveč ohladila.