Office, AutoCAD, nekaj filmov in glasbe ter rešetke. Foto: Reuters
Office, AutoCAD, nekaj filmov in glasbe ter rešetke. Foto: Reuters

Predlog sprememb kazenskega zakonika je bil v četrtek sprejet na vladi, zatem pa je uspešno prestal tudi prvo obravnavo v državnem zboru. Sprememb je veliko, vlada se na svoji spletni strani med drugim pohvali z ukrepi za učinkovitejši pregon gospodarske kriminalitete ter zoper nevestno delo javnih uslužbencev. Manj javnosti znana pa je sprememba glede zaščite avtorskih vsebin.

Iz prvega odstavka 148. člena trenutno veljavnega zakonika, ki se glasi takole ...

Kdor z namenom prodaje neupravičeno uporabi eno ali več avtorskih del ali njihovih primerkov, katerih skupna tržna cena pomeni večjo premoženjsko vrednost, se kaznuje z zaporom do treh let.

... namerava zakonodajalec črtati "z namenom prodaje". To v praksi pomeni, da država ne bo več preganjala le piratov, ki se z nezakonito avtorsko vsebino okoriščajo z namenom zaslužka, temveč bodo zapahi grozili vsakemu državljanu, ki bo imel na lastnem računalniku nezakonito avtorsko vsebino v vrednosti, višji od 5.000 evrov.

Kaj pomeni 5.000 evrov? Kratka preverba cen nekaterih najbolj razširjenih programov: Oblikovalski program AutoCAD 1.896 evrov, Photoshop 828 evrov, Microsoft Office 207 evrov ter Windows 7 z 105 evri skupno znašajo 3.036 evrov. Ker v izračun ni všteto zelo razširjeno deljenje datotek z glasbo, igrami, filmi in drugo vizualno vsebino, bi marsikateremu slovenskemu uporabniku medmrežja lahko hitro trda predla.

Pri tem nekateri slovenski portali z računalniško-tehnološko problematiko izpostavljajo več težav, med drugim vprašljivo identificiranje konkretne osebe z uporabo IP-številke.

Vlada se sklicuje na TRIPS, mednarodni sporazum o programskih patentih. Ta od držav podpisnic zahteva, da piratstvo avtorskih pravic v za trgovino pomembnem obsegu razglasijo za kaznivo dejanje in sprejmejo primerne ukrepe za omejevanje pojava.