Povpraševanje po domenah je vse večje, zato bodo morali uvesti nove. Foto: MMC RTV SLO
Povpraševanje po domenah je vse večje, zato bodo morali uvesti nove. Foto: MMC RTV SLO

Organizacija ICANN, ki ima sedež v ZDA in skrbi za krovno upravljanje svetovnega spleta, je nove smernice za dodeljevanje imen sprejela soglasno. Tako se bodo že obstoječim .com, .net, .info in drugim pridružile nove internetne domene.

Nove domene se ne bodo pojavljale vse do naslednjega leta, saj mora ICANN doreči še nekaj podrobnosti, med katerimi so tudi pristojbine za domene. Po nekaterih predvidevanjih naj bi se te vrtele okoli 100.000 dolarjev, z njimi pa bi si ICANN - neprofitna organizacija - pokril stroške delovanja, ki znašajo 20 milijonov dolarjev na leto.

Domen je premalo
Trenutno se približno 160 milijonov spletnih naslovov konča z eno od približno 250 nacionalnih (.si, .it, .at, .hr ...), teritorialnih ali splošnih (.com, .gov) domen. K spremembi pravil in podelitvi novih domen je organizacijo ICANN prisililo vse večje povpraševanje in vse manjše število prostih naslovov.

Med novimi domenami bi se lahko pojavile lokacijske, kot so .nyc, .paris, .berlin in podobne, panožne, kot so na primer .bank, in pa tudi take, ki bodo predstavljale blagovno znamko ali podjetje, kot je na primer .disney.

Mogoča tudi uporaba domače pisave?
ICANN se je odločil tudi, da bo v razpravo poslal ločen predlog, da bi se dovolilo imena, ki bi uporabljala nelatinični nabor znakov. Tukaj bodo zadovoljili predvsem azijske, vzhodnoevropske in bližnjevzhodne države ter Rusijo, saj so bila do zdaj pravila omejena na črke od A do Z ter številke od 0 do 9 in vezaj.