Skrb vzbujajoči izsledki študije. Foto: EPA
Skrb vzbujajoči izsledki študije. Foto: EPA

V študiji je več kot 200 strokovnjakov ocenilo tveganje izumrtja za 1.500 naključno izbranih plazilcev z vsega sveta. Ugotovili so, da 19 odstotkom preučenih plazilcev grozi izumrtje. Od tega jih je 12 odstotkov kritično ogroženih, 41 odstotkov ogroženih in 47 odstotkov ranljivih.

"Ugotovitve sprožajo alarm zaradi stanja teh vrst in vse več groženj, s katerimi so soočene," je poudaril Philip Bowles iz mednarodne zveze. Če bo želelo človeštvo ogrožene vrste ohraniti, se bo po njegovih besedah moralo spopasti z vprašanji, kot so izguba habitata in pretirano poseganje človeka v njihov prostor.

V študiji našli že izumrle vrste
Najbolj so ogrožene vrste, ki živijo v tropskih regijah, predvsem zaradi spreminjanja njihovega življenjskega okolja v kmetijske in gozdarske površine.

V študiji so tudi identificirali tri vrste plazilcev, ki so morda že izumrle. Mednje sodijo džungelski kuščar ameiva vittata, ki so ga strokovnjaki opazili le enkrat v Boliviji.

Plazilci so se na Zemlji prvič pojavili pred okoli 300 milijoni let. V svetovnem ekosistemu igrajo pomembno vlogo tako kot plenilci kot plen.