Plovilo Odisej v Lunini orbiti. Foto: Reuters
Plovilo Odisej v Lunini orbiti. Foto: Reuters

Nasa, ki je na krovu vozila namestila več raziskovalnih instrumentov, je pristanek označila za pomemben dosežek pri uresničevanju svojega cilja, da na Luno pošlje skupino komercialnih vesoljskih plovil na znanstvene raziskovalne misije pred načrtovano vrnitvijo astronavtov na površino Lune v tem desetletju.

Robotski pristajalni modul brez posadke s šestimi nogami, imenovan Odisej, je pristal ob 18.23 po vzhodnem času, so v skupnem spletnem prenosu pristanka iz operativnega središča sporočili predstavniki Nase in podjetja Intuitive Machines iz Houstona.

Modul je imel na poti nekaj težav, saj se je pri pristanku pojavila težava z avtonomnim navigacijskim sistemom plovila, zato je plovilo preklopilo na poskusni laserski pristajalni sistem, ki ga je izdelala Nasa.

Prav tako je trajalo nekaj časa, da so spet vzpostavili komunikacijo z vesoljskim plovilom in določili njegovo usodo približno 384.000 kilometrov od Zemlje.

Sprva je bil signal šibek, kar je nakazovalo, da je plovilo morda pristalo ob steni kraterja ali podobne ovire, ki je ovirala njegovo anteno, je dejal Thomas Zurbuchen, nekdanji znanstveni vodja agencije Nasa, ki je nadzoroval nastanek programa za komercialni pristanek na Luni. Pristanek je "pomemben vmesni cilj, vendar je cilj misije opraviti znanstveno delo," je še dodal.

Sonda je pristala v kraterju z imenom Malaper A v bližini južnega pola. Vesoljsko plovilo je dan prej doseglo lunarno orbito, za pot do Lune je potrebovalo en teden.

Pristanek je bil prvi nadzorovani spust ameriškega vesoljskega plovila na površje Lune po Apollu 17 leta 1972, ko je na Luni pristala zadnja Nasina misija s posadko.

Doslej so na Luni pristala vesoljska plovila le iz štirih drugih držav – nekdanje Sovjetske zveze, Kitajske, Indije in nazadnje Japonske, ki je na Luni pristala prejšnji mesec. ZDA ostajajo edina država, ki je na Lunino površino poslala človeško posadko.

Na Odisejevem krovu je nabor znanstvenih instrumentov, ki so jih izdelali pri Nasi in več komercialnih podjetjih in vključujejo kamere za raziskovanje sprememb na Luninem površju in napravo za analizo oblakov prašnih delcev, ki ob somraku visijo nad površjem zaradi sončnega sevanja. Ti bodo na sončno energijo delovali sedem dni, preden sonce zaide nad polarnim mestom pristanka.

Preostali tovor so plačale zasebne stranke podjetja Intuitive Machines in vključuje 125 minilun iz nerjavečega jekla, ki jih je izdelal umetnik Jeff Koons. Odisej je na Luno odnesel tudi arhiv neprofitne organizacije, katere cilj je pustiti varnostne kopije človeškega znanja po celotnem sončnem sistemu.

Odiseja so z izstrelišča Cape Canaveral na Floridi izstrelili 15. februarja z raketo Falcon 9 podjetja SpaceX.

ZDA z vesoljskim plovilom Odisej brez posadke uspešno pristale na Luni