ISS je v svojih 15 letih zrasel do velikosti nogometnega stadiona. Foto: AP
ISS je v svojih 15 letih zrasel do velikosti nogometnega stadiona. Foto: AP

Mednarodna vesoljska postaja (ISS) bo v času do svojega roka uporabnosti vesoljskim agencijam zagotovila pomembne podatke o tem, kako bi astronavti vzdržali dolga potovanja v vesolje, na primer do Marsa.

Ameriški astronavt Scott Kelly bo tako zdaj skupaj z ruskim kozmonavtom Mihailom Kornienkom na ISS-ju ostal leto dni. Znanstveniki pa bodo s tem dobili dragocene informacije o vplivu dolgotrajnega bivanja v vesolju na telo in psiho.

Potovanje na primer do Marsa bi namreč trajalo več let, zato se znanstvenikom porajajo številna vprašanja, npr. o škodljivem sevanju, prehranjevanju astronavtov in ohranjanju psihičnega zdravja posadke.

Od skromnih začetkov do velikana
ISS je bil na svojem začetku sestavljen le iz dveh modulov, ko je 2. novembra 2000 nanj priletela prva posadka. Sestavljali so jo ameriški astronavt Bill Shepherd ter ruska kozmonavta Sergej Krikalev in Jurij Gidzenko. Od takrat se je na ISS-ju zamenjalo že več kot 220 astronavtov.

Sčasoma so postaji dodali nove module in danes je po površini velika kot nogometni stadion. V njej je toliko bivalnega prostora kot v hiši s šestimi sobami, projekt pa je do zdaj stal 100 milijard dolarjev.

ISS leti na višini okoli 400 kilometrov s hitrostjo okoli 27.600 kilometrov na uro. Zemljo obkroži vsakih 90 minut. Običajno je na postaji šest članov posadke naenkrat. Njihov delovni teden ima 35 ur, na ISS-ju pa ostanejo približno pol leta.