Posvetovalno odločanja prek spleta so prikazali kar na prenosniku. Foto: RTV SLO
Posvetovalno odločanja prek spleta so prikazali kar na prenosniku. Foto: RTV SLO
Bo snovalcem sistema uspelo prepričati ljudi in vlade o varnosti sistema. Če anonimnosti ni, demokracija pade. Foto: RTV SLO

Špansko podjetje Scytl je že razvilo in dodelalo program, ki to omogoča. Glasovanje še nikoli ni bilo tako preprosto. Povežemo se s spletno stranjo, namenjeno glasovanju. Če nimamo dostopa od doma, storimo to na volišču.

Odtipkamo svojo kodo, izberemo eno od ponujenih možnosti, izbiro še enkrat preverimo in kliknemo na oddaj glas. Ko je glas oddan, v potrditev prejmemo večmestno koda. Ta nam omogoči, da po objavi izidov svojo kodo poiščemo na seznamu oddanih glasov. To nam zagotavlja, da je naš glas štel.

Ko je glasovanja, ki traja do tri dni, konec, so izidi glasovanja znani v petdesetih sekundah. Stroški takih volitev so tudi bistveno nižji od tradicionalnega sistema. Prostorska omejenost je presežena.

Sistem se poskusno že uporablja kot del glasovanja, ni pa še bil uporabljen za celotno volilno odločanje. Namenjen je volitvam in referendumom, nadgradnja takega glasovanja pa je, da se lahko uporablja tudi v posvetovalne namene tako na mednarodni, državni in tudi lokalni ravni.

Poskusno glasovanje si, če govorite španski jezik, lahko ogledate tukaj.
Varnost in anonimnost
Glavni problem je, kot je za MMC pojasnil direktor Scytla za mednarodni razvoj, nezaupanje v varnost sistema in v zagotavljanje anonimnosti. Predstavljen sistem naj bi te varovalke imel, tako da zatrjuje, da sta varnost in anonimnost zagotovljeni.

Obveščanje volivcev
Eden od problemov je tudi, kako volivce obvestiti, da na spletu poteka glasovanje. Sogovornik je razložil, da se za obveščanje uporabljajo tradicionalni mediji, reklamni panoji in sredstva, prilagojena skupinam uporabnikov. Tako so na primer volivce v Švici o tem obveščali na ekranih, ki so vgrajeni v metroje.