Ameriška vesoljska agencija Nasa je takole ujela izbruh na Sončevem površju, ki je povzročil Sončevo nevihto. Foto: Nasa
Ameriška vesoljska agencija Nasa je takole ujela izbruh na Sončevem površju, ki je povzročil Sončevo nevihto. Foto: Nasa
Sončeve pege - skupina 1492
Sončeve pege v območju 1492, ki so se pojavile po izbruhu na Sončevem površju, so nekajkrat večje, kot je površina Zemlje. Foto: EPA

Sončeva nevihta bo po napovedi Nase na Zemlji trajala med 8. in 12. uro po srednjeevropskem času. Obsežno Sončevo nevihto, ki z geomagnetnim valovanjem lahko vpliva predvsem na satelite in visokonapetostna električna omrežja, je povzročil močan dvojni izbruh na Sončevem površju na začetku tedna.

Pogoste nevihte, redke večje motnje
S Sončevo nevihto se je močno povečala verjetnost pojava severnega sija na visokih zemljepisnih širinah, če bo nebo ob tem jasno. Učinek Sončevih neviht bo najopaznejši na polarnih območjih, zaradi česar naj bi tudi preusmerili letala, ki na medcelinskih poletih izrabljajo krajše poti prek polov.

Približno 10 milijard ton visoko nabitih delcev naj bi Zemljo zadeli s hitrostjo 6.400.000 km/h, učinke nevihte pa naj bi zaznavali do petka zjutraj. V zadnjih desetletjih so Sončeve nevihte pogosto zadele Zemljo in pri tem povzročile nekaj motenj.

Geomagnetni vihar vppliva na elektroniko
Nabiti delci bodo v Zemljinem magnetnem polju povzročili t.i. geomagnetni vihar, ki močno vpliva na delovanje elektronskih naprav. To velja tako za satelite kot tudi za električno omrežje na Zemlji, opozarjajo znanstveniki.

Znan je primer iz leta 1972, ko je v ZDA v zvezni državi Illinois prenehal delovati telefonski center za meddržavne klice.

Kot pojasnjujejo znanstveniki na NOAA (Center za oceanografska in atmosferska merjenja) je Sonce trenutno v fazi povečane aktivnosti, ki se kaže v povečanem številu Sončevih peg, iz katerih "bruha" energija. Gre za del 11-letnega cikla, ki naj bi vrhunec dosegel prihodnje leto.

Video: NASA Solar Dynamics Observatory