Leteče smeti v orbiti so zaradi visokih hitrosti nevarni za astronavte in delujoče naprave. Foto: EPA
Leteče smeti v orbiti so zaradi visokih hitrosti nevarni za astronavte in delujoče naprave. Foto: EPA

Okoli Zemlje namreč po ocenah strokovnjakov kroži 22.000 večjih in ogromno število manjših, z Zemlje nevidnih kosov smeti. Da bi se izognila trkom, se mora odpadkom občasno umikati celo Mednarodna vesoljska postaja (ISS), piše v poročilu, ki ga je v četrtek objavila ameriška Nacionalna akademija znanosti.

Poročilo opozarja, da je začetek človekovega osvajanja vesolja pred 54 leti obenem pomenil tudi začetek onesnaževanja le-tega. V Zemljini orbiti se je namreč v desetletjih nabiralo vse več ostankov satelitov in vesoljskih plovil.

Ko so znanstveniki dogajanje prepoznali kot problematično, so začeli izdelovati načrte za omejitev količine odpadkov v vesolju. Od začetka izvajanja teh načrtov se vse, kar človek pošlje v vesolje, čez nekaj časa začne vračati nazaj na Zemljo in zgori.

Količina smeti se še povečuje
A kljub temu nepredvideni dogodki, kot sta bila kitajsko testiranje protisatelitskega orožja leta 2007 in trk dveh satelitov v Zemljini orbiti leta 2009, občasno znatno povečajo količino odpadkov v vesolju. Omenjena dogodka sta po besedah znanstvenikov izničila 25 let prizadevanj za čiščenje Zemljine orbite, še poroča AP.

Zato je po mnenju strokovnjakov skrajni čas, da začnemo razmišljati o čiščenju vesolja. Znanstveniki za zdaj nimajo konkretnih odgovorov na to, kakšno tehnologijo bi za to potrebovali, a poročilo ameriške Nacionalne akademije znanosti omenja več inovativnih predlogov, kot so uporaba harpun, mrež, verig, magnetov in celo ogromne naprave v obliki dežnika za pobiranje odpadkov.

Ameriška vesoljska agencija Nasa zdaj preučuje razne predloge, do njihove možne implementacije pa je še zelo daleč. Problem namreč ni zgolj tehnološki, ampak sega tudi v pravo in diplomacijo, v poročilu ameriške Nacionalne akademije znanosti še opozarjajo strokovnjaki.