Misijo sta začeli z varnostnim pregledom svoje opreme, nato pa sta se napotili na mesto popravila. Za Kochovo, elektroinženirko, to ni bil prvi vesoljski sprehod, ampak že peti, medtem ko se je Meirova, ki ima doktorat iz pomorske biologije, prvič sprehodila v vesolju. S tem je postala 15. ženska s tem dosežkom.

Nasa je marca naznanila, da bo Kochova sodelovala v prvem zgolj ženskem vesoljskem sprehodu s kolegico Anne McClain, a je bil sprehod nato odpovedan, ker za McClainovo ni bilo na voljo ustrezne obleke srednje velikosti.

Prva ženska, ki je opravila vesoljski sprehod, je leta 1984 postala Rusinja Svetlana Savicka, ki jo je v vesolje pospremil kolega kozmonavt Vladimir Džanibekov. Astronavtka Peggy Whitson pa je opravila največ sprehodov med kolegicami 10. Po vesolju se je do zdaj sprehajalo že več kot 500 ljudi, a med njimi je bilo le 11 odstotkov žensk.

Prvi človek na vesoljskem sprehodu pa je bil sovjetski kozmonavt Aleksej Leonov, ki se je v vesolju sprehajal leta 1965. Umrl je pred tednom dni, star 85 let.