Nesrečna posadka Columbie, ki ni dočakala vrnitve na Zemljo. Foto: EPA
Nesrečna posadka Columbie, ki ni dočakala vrnitve na Zemljo. Foto: EPA

Skoraj 400 strani dolgo poročilo potrjuje, da je nesrečo 1. februarja 2003 povzročila zaščitna pena, ki je med vzletom 16. januarja 2003 odpadla z zunanjega rezervoarja za gorivo in poškodovala keramično toplotno zaščito na krilu Columbie, kar je bilo usodno za raketoplan, ki je ob vstopu v Zemljino orbito zagorel.

Astronavti izgubili zavest
Posadka je imela 40 sekund časa, da reši težavo. Ker so astronavti skušali težavo odpraviti, niso imeli časa, da si nadenejo zaščitne obleke, nato pa so zaradi nizkega pritiska v kabini izgubili zavest. "Padanje pritiska znotraj raketoplana je bilo tako drastično, da so bili člani posadke onesposobljeni še preden so si uspeli namestiti zaščitne obleke, ki omogočajo popolno zaščito ob padcu pritiska," piše v poročilu. Zaščitni sistemi na raketoplanu so za kratek čas sicer delovali, a je bil učinek padca pritiska premočan. Člani posadke se niso več zbudili iz nezavesti.

A zaščitna pena ni bila edina nevarnost, ki je prežala na astronavte na Columbii. Varnostni pasovi in čelade astronavtov niso pravilno varovali, ob ločitvi potniškega modula pa je bila posadka izpostavljena izredno nizkim temperaturam in razmeram, ki so bile skoraj enake vakuumu, še piše v torek objavljenem poročilu, ki tudi ugotavlja, da bi se takim nesrečam v prihodnje lahko izognili.

T. V.