Raziskovanje vesolja je zaznamovalo tudi leto 2005. Foto: EPA
Raziskovanje vesolja je zaznamovalo tudi leto 2005. Foto: EPA
Vzlet rakete s plovilom Deep Impact
Za Evropsko vesoljsko agencijo je bilo leto uspešno. Foto: EPA
Fuzijski reaktor bo temeljil na principu zvezd.
Iter bo prvi fuzijski reaktor na svetu. Foto: EPA
Za Mobitel je bilo leto uspešno. Foto: RTV SLO
Sedež Simobila
Simobil iz leta v leto pridobiva nove naročnike. Foto: RTV SLO
Microsoft bo v letu 2006 predstavil številne novosti. Foto: RTV SLO
Spletni portal Siola
Na Siolu trdijo, da so izboljšali spletno izkušnjo. Foto: Siol
Telekom Slovenije
V Telekomu imajo za leto 2006 ambiciozne načrte. Foto: RTV SLO

Mnenja o preteklem in prihodnjem letu so predstavili v Evropski vesoljski agenciji, projektni skupini za gradnjo fuzijskega reaktorja, Microsoftu, Mobitelu, Simobilu, Siolu in Telekomu. Vprašanja smo poslali tudi Nasi, Linuxu, Wikipedii, ustanovitelju interneta Timu Bernersu - Leeju, ministru za znanost Juretu Zupanu, Vegi, Voljatelu in družbi T-2, vendar do objave prispevka nismo dobili njihovih odgovorov.

Evropska vesoljska agencija
Za Evropsko vesoljsko agencijo (Esa) je bilo leto 2005 po besedah Franca Bonacina, predstavnika za odnose z javnostmi, zelo dejavno, zaznamovalo pa ga je več uspešnih izstrelitev in misij.

Bonacina je izpostavil predvsem pristanek sonde Huygens na Saturnovi luni Titan, izstrelitev najnovejše različice rakete Ariane-5, misijo Globoki udarec (Deep Impact), izstrelitev satelita Cryosat, ki je sicer kasneje strmoglavil v ocean, izstrelitev študentskega satelita SSETI Express, izstrelitev sonde proti Veneri in izstrelitev prvega satelita v sistemu Galileo.

Tudi naslednje leto bo za Eso dejavno. Bonacina je pojasnil, da jih aprila čaka utirjenje sonde v Venerino orbito, izstrelitev drugega satelita v sistemu Galileo, pristanek sonde Smart-1 na Luni in izstrelitev satelita za opazovanje oceanov GOCE.

Fuzijski reaktor Iter
Leto 2005 je zaznamoval tudi začetek projekta gradnje prvega fuzijskega reaktorja Iter. Začasni vodja projekta Šimomura Jasuo je dejal, da je bilo leto zgodovinsko za projekt. Vsa pogajanja, ki so vključevala izbiro lokacije, delitev stroškov gradnje, uporabe in razgradnje reaktorja, izbiro kandidata za generalnega direktorja projekta in oblikovanje osnutka resolucije, so se po besedah Jasue praktično končala.

Leta 2006 bo oblikovana gradbena ekipa, sporazum pa bo tudi uradno podpisan. Končno obliko reaktorja bo določila nova organizacija

Mobitel
V Mobitelu leto 2005 ocenjujejo kot uspešno leto. "Na konkurenčnem trgu smo že v mesecu septembru 2005 trikratno presegli načrtovano število naročnikov, presegli pa smo že tudi lanskoletni dobiček," je dejala Katarina Larisa Ham, vodja službe za odnose z javnostmi.

"Prihodnje leto 2006 bo prineslo nove poslovne izzive. V družbi Mobitel se lahko pohvalimo s 73-odstotnim tržnim deležem, v prihodnjem letu pa ga bomo s pestrim naborom vsebin in kakovostjo storitev ter ponudbo najsodobnejših mobilnih terminalov skušali ohraniti," je optimistična Hamova.

1. 10. 2005 so imeli v Mobitelu točno 1.349.602 uporabnikov omrežja GSM/UMTS. Med njimi je bilo 572.594 uporabnikov predplačniške telefonije in 688.301 naročnikov. 88.707 naročnikov ima družba Debitel. UMTS je uporabljalo 17.976 naročnikov, decembra pa naj bi jih bilo že 22.000.

Simobil
Predsednik uprave Simobila Zoran Thaler meni, da je bilo leto razgibano in uspešno, še vedno pa malce kislo za tiste, ki bi morali poskrbeti za razvoj poštene konkurence na slovenskem trgu elektronskih komunikacij.

Leto 2006 naj bi bilo za Simobil še boljše od leta 2005. "Na tržne deleže bodo najbolj vplivali regulator (APEK) in varuh konkurence (UVK) s svojim ukrepanjem ali neukrepanjem," meni Thaler.

Simobil je imel v začetku decembra 349.000 uporabnikov. Družbi so sicer bolj kot število uporabnikov so pomembni kazalci, tako finančni kot nefinančni, ki se po Thalerjevih besedah močno izboljšujejo.

Microsoft
Za Microsoft naj bi bilo leto 2005 izredno uspešno, saj so po besedah Saše Mašiča, predstavnika družbe za odnose z javnostmi, predstavili številne nove izdelke in storitve. "V Microsoftu smo predani razvoju tehnologij, ki različnim skupinam uporabnikov ponujajo vse, kar potrebujejo, da so pri svojem delu ali zabavi bolj učinkoviti," je dejal.

Med novostmi je izpostavil predvsem nove izdelke za poslovna okolja in nove spletne storitve, s katerimi razširjajo zmogljivosti, ki jih uporabnikom nudijo Okna in pisarniške aplikacije Office.

"Poleg tega smo letos praznovali kar dve obletnici in sicer 30. obletnico obstoja podjetja in 10. obletnico predstavitve operacijskega sistema Windows 95, ki je pomenil prelomno točko v zgodovini podjetja," je dejal Mašič.

Prihajajoče leto bo po Mašičevih besedah eno najpomembnejših v Microsoftovi zgodovini, saj pripravljajo predstavitve največjega števila izdelkov v zgodovini podjetja. Izpostavil je predvsem prihod novega operacijskega sistema Windows Vista in nove različice Officea.

Siol
Tudi za spletnega ponudnika Siol naj bi bilo leto 2005 zelo uspešno. "Uporabnikom smo ponudili še enostavnejši širokopasovni dostop do interneta, veliko možnosti izbire različnih paketov storitev in naročniške opreme ter izboljšali spletno izkušnjo. Velik poudarek smo dali tudi varni uporabi interneta in še boljši kakovosti delovanja internetnega omrežja," je dejala Helena Čerin, predstavnica za odnose z javnostmi.

Telekom
V Telekomu leto 2005 ocenjujejo kot uspešno, kar po besedah Darinke Pavlič Kamien, vodje službe za odnose z javnostmi, potrjujejo tudi dobri poslovni izidi. "Izpostavili bi vzpostavitev partnerskega programa za hitrejše opismenjevanje uporabnikov o širokopasovnih komunikacijah, s katerim smo pridobili več kot 30 tisoč novih uporabnikov v treh mesecih in 95% pokritost Slovenije s priključki ADSL," je dejala Kamienova.

Načrti za leto 2006 naj bi bili velikopotezni, vendar za zdaj ostajajo skrivnost. Telekom jih bo po trditvah Kamienove predstavil v začetku leta.