Umetno meduzo so 'oživili' z elektrošoki. Foto: Reuters
Umetno meduzo so 'oživili' z elektrošoki. Foto: Reuters
Pogled na pravo in umetno meduzo. Foto: Reuters

Ekipa je zgradila repliko meduze, ki ima za osnovo silikon, na katerem rastejo celice srčne mišice, ki so jih odvzeli podganam, so poročali v reviji Nature Biotechnology. Znanstveniki so z električnim tokom spravili "meduzoida" v plavanje s sinhronim krčenjem, ki posnema krčenje pravih meduz.

Dosežek se uporablja kot koncept za nadaljnje poskuse ustvarjanja mišičnih organov in preprostih oblik življenja. Ker meduze uporabljajo mišico, da se s črpanjem poganjajo po vodi, je način, na katerega delujejo, na zelo osnovni ravni podoben tistemu človeškega srca.

Sintetično življenje
Stvaritev kaže tudi na širšo definicijo"sintetičnega življenja" na novem področju znanosti, ki se je do zdaj osredotočala na repliciranje sestavnih delov življenja, pravijo znanstveniki.
Kevin Kit Parker, profesor bioinženiringa in uporabne fizike na Harvardu, je povedal, da si je želel izzvati tradicionalni pogled sintetične biologije, ki se "osredotoča na genetsko manipulacijo celic". Namesto da bi zgradil zgolj celico, je hotel "zgraditi pošast".

Skupini znanstvenikov s Harvarda in univerze Caltech sta porabili več let, da sta se dodobra seznanili s ključnimi dejavniki, ki spodbujajo pogon meduz, vključno z razporeditvijo mišic, kako se njihova telesa krčijo in ponovno sproščajo in kako dinamika tekočine pomaga pri njihovemu gibanju ali pa ovira le-to.

Ekipa namerava zdaj umetno meduz dodelati, da bi ji omogočili obračanje in premikanje v določeni smeri. Poleg tega zanjo načrtujejo tudi preproste "možgane", da bi se meduza lahko odzivala na svoje okolje in poustvarila naprednejša obnašanja, kot je, denimo, premikanje proti svetlobi in iskanje energije ali hrane.