Črne luknje, ki goltajo snovi, ki se jim preveč približajo, se sicer skrivajo v središčih galaksij in jih le redko opazimo (slika je simbolična). Foto: EPA
Črne luknje, ki goltajo snovi, ki se jim preveč približajo, se sicer skrivajo v središčih galaksij in jih le redko opazimo (slika je simbolična). Foto: EPA

Črne luknje, ki goltajo snovi, ki se jim preveč približajo, se sicer skrivajo v središčih galaksij in jih le redko opazimo. Občasno pa jih znanstveniki lahko zaznajo zaradi ostankov, ki jih za seboj pustijo po zvezdnati pojedini.

Znanstveniki sprva niso vedeli, kaj se dogaja
"Črne luknje so kakor morski psi. Ljudje si napačno predstavljajo, da gre za neustavljive ubijalske stroje," je dejal Ryan Chornock, znanstvenik na Centru za astrofiziko Harvard-Smithsonian v ameriškem Massachusettsu. "V resnici pa so večino svojega življenja nedejavne. Občasno, ko se jim kaka zvezda preveč približa, pa se začne obilna pojedina," je pojasnil Chornock.

Če se zvezda črni luknji preveč približa, jo gravitacijska privlačnost črne luknje raztrga, nato pa jo ta posesa v svoje pline, ki se zaradi trenja segrejejo in začnejo žareti, s tem pa skrita "morilka" izda svoje skrivališče. Chornock in njegovi kolegi so takšno žarenje opazovali maja 2010 skozi teleskop na gori Haleakala na Havajih ter s pomočjo satelita Ameriške vesoljske agencije NASA.

"Sprva nismo vedeli, kaj to žarenje pomeni, saj je bilo tako svetlo, da ob pogledu na galaksijo nismo mogli videti zvezd in tako določiti, koliko je galaksija oddaljena," je pojasnila ena izmed vodij raziskav Suvi Gezari z univerze John Hopkins v Baltimoru.

Črne luknje so zelo zgoščena območja v prostoru in času
Po večmesečnih opazovanjih je skupina znanstvenikov ugotovila, da črna luknja leži v središču galaksije, oddaljene 2,7 milijarde svetlobnih let od Zemlje, njena masa pa je tri milijonkrat večja od mase Sonca. Njena velikost je podobna velikosti črne luknje, ki leži v središču Mlečne ceste.

Žrtev požrešne črne luknje je bila najverjetneje zvezda, ki je bila že v poznejši razvojni stopnji, stopnji rdeče orjakinje. Ta se je črni luknji približala na 150 milijonov kilometrov, kar je približna razdalja med Zemljo in Soncem.

Črne luknje so zelo zgoščena območja v prostoru in času, njihova gravitacijska sila pa je tako močna, da ji ne more ubežati niti svetloba. Znanstveniki, ki jih preučujejo, upajo, da jim bodo pomagale pri odkrivanju nastanka galaksij. Zvezde v naši galaksiji Mlečna cesta, vključno s Soncem, so predaleč, da bi bile v nevarnosti, je še pojasnila Gezarijeva.