Ugotovitve so osnovane na študiji več kot 200 tisoč galaksij. Foto: EPA
Ugotovitve so osnovane na študiji več kot 200 tisoč galaksij. Foto: EPA

Ugotovitve so osnovane na študiji več kot 200 tisoč galaksij. Znanstveniki so pri svojem delu uporabili dve ločeni metodi opazovanja, da bi zagotovili neodvisno analizo rezultatov prejšnjih raziskav temne energije.

V raziskavi uporabljeni dve različni metodi
Prva izmed uporabljenih metod vključuje opazovanje vzorcev razporeditve galaksij po vesolju, druga pa je osredotočena na merjenje hitrosti razporejanja galaksij. Obe metodi sta potrdili obstoj temne energije in pospešeno širjenje vesolja.

Koncept temne energije je bil prvič omenjen v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja pri preučevanju svetlobe t. i. supernov - zvezd, ki so eksplodirale. Da bi razložili pospešeno širjenje vesolja, so astronomi morali ali znova napisati Einsteinovo teorijo o težnosti ali pa sprejeti dejstvo, da je vesolje polno novih oblik energije.

"Delovanje temne energije je, kot da bi vrgel žogo v zrak in bi ta potovala v višave vedno hitreje in hitreje," pojasnjuje soavtor študije Chris Blake z univerze Swinburne v Avstraliji. "Rezultati pričajo, da je temna energija kozmološka konstanta, kot je predvideval že Albert Enistein. Če bi bila vzrok gravitacija, potem ne bi ves čas videli konstantnih efektov temne energije," je dodal.

Raziskava je trajala od leta 2006
Omenjena odkritja so rezultat raziskave imenovane WiggleZ, ki se je začela leta 2006 in je trajala do letos. Wiggle Z je uporabljala podatke Nasinega Galaxy Evolution Explorer (Galex) teleskopa in angloavstralskega teleskopa, lociranega v Siding Spring Mountainu v Avtraliji.

Raziskava je določila razporejenost galaksij v neprecedenčnem prostoru vesolja, strokovnjaki pa so imeli pri tem vpogled osem milijard let nazaj v zgodovino vesolja, kar je več kot polovico njegovega obstoja. Astronom BoB Nicholl, ki sicer ni bil vključen v raziskavo, je dejal, da gre za velik korak naprej in da smo na ta rezultat čakali veliko časa.

Celovite razlage fenomenov še vedno nimamo
Medtem ko temna energija sestavlja okoli 74 odstotkov vesolja, temna materija - ki ne odseva vidne svetlobe - sestavlja 22 odstotkov, navadna materija - plini, zvezde, planeti in galaksije - pa samo okoli štiri odstotke vesolja.

Kakor koli že, čeprav so se znanstveniki dokopali do podatkov o obstoju temne energije in temne materije, ta fenomena še vedno nimata celovite razlage.