Znanstveniki so zdaj dobili novo orodje za poustvarjanje razmer znotraj planetov. Foto: Zina Deretsky, National Science Foundation/AP
Znanstveniki so zdaj dobili novo orodje za poustvarjanje razmer znotraj planetov. Foto: Zina Deretsky, National Science Foundation/AP

Raziskovalci nacionalnega inštituta Lawrence Livermore so se v svoji študiji osredotočili na četrti najpogostejši element v vesolju, ogljik, piše Science Daily. Pri tem so uporabili največji laser na svetu, s pomočjo katerega jim je vzorce uspelo stisniti na petdesetmilijonkratnik (50*10^6) Zemljine atmosfere, kar je primerljivo s središčem Jupitra in Saturna.
"Eksperimentalne tehnike, ki smo jih razvili tukaj, nam prinašajo novo zmožnost eksperimentalnega poustvarjanja temperaturno-tlačnih razmer globoko v notranjosti planetov," je dejal fizik Ray Smith in glavni avtor raziskave.
S pomočjo laserja - gre pravzaprav za sestav 176 laserjev - so ustvarili tlačni val, ki je za kratek čas stisnil diamant. Ta je sicer najmanj stisljiv material, kar jih poznamo, z gostoto, večjo od gostote svinca, in to pri sobni temperaturi. Prav nizka temperatura je bil glavni izziv, saj so pri preteklih poskusih, ko so dosegli podobne vrednosti tlaka, temperature narasle na več sto tisoč stopinj, kar pa ni primerljivo z notranjostmi planetov.
Podatki, ki so jih pridobili iz omenjenega poskusa, so tako med prvimi, s katerimi so preizkusili več kot 80 let stare napovedi kvantne mehanike o obnašanju snovi v središčih planetov in zvezd. A čeprav se podatki in teorija lepo ujemajo, se še vedno pojavljajo pomembne razlike, zato se bodo prihodnji poskusi usmerili v razvozlavanje teh skrivnosti.