Antidelci so bili ujeti v Aplhi. Foto: Cern/Nature
Antidelci so bili ujeti v Aplhi. Foto: Cern/Nature

Okoli 38 antivodikovih atomov je bilo "na ogled" dovolj dolgo, da so si jih znanstveniki lahko podrobneje ogledali in da bodo lahko odgovorili na vprašanja o tem, kaj se je zgodilo z antimaterijo po velikem poku. Antivodikove atome je z uporabo močnih in kompleksnih magnetnih polj in vakuumom znanstvenikom uspelo ločiti od materije.

S pridobljenimi podatki bodo znanstveniki lahko preizkušali fizikalne zakone, ki jih do zdaj ni bilo mogoče preiskusiti. Jeffrey Hangst iz Cerna je pojasnil, da je narava zaradi za zdaj nerazumljivih razlogov izključila antimaterijo. Da bi ugotovili, kakšni so bili ti razlogi, bodo delali še bolj, je obljubil.

Ob nastanku vesolja materija in antimaterija
Teorija iz leta 1931 pravi, da se je ob spreminjanju energije v materijo ustvarila tudi antimaterija - antidelec, ki je zrcalna podoba posameznega delca, a z nasprotnim električnim nabojem. Če bi se delca dzružila, bi se izničila in ustvarila energijo.

Prav to naj bi se dogajalo ob rojstvu vesolja. Delcev materije je bilo več kot antimaterije, zato je materija "preživela". Uganka za znanstvenike tako ostaja, kako je prišlo do tako velikega neravnovesja med materijo in antimaterijo.

Naslednja naloga znantvenikov bo ustvariti še več antiatomov, ki bodo obstali dlje. Hangst je pojasnil, da si želijo odkriti, ali med materijo in antimaterijo obstajajo razlike, ki jih še ne poznajo.