Orbiter je poletel na štiridnevno pot proti Luni na raketi Atlas V. Foto: EPA
Orbiter je poletel na štiridnevno pot proti Luni na raketi Atlas V. Foto: EPA

Satelita naj bi leto dni letela okoli Lune in zbirala potrebne podatke, ki bi omogočili ponovni obisk človeka. Satelita LRO in LCROSS so uspešno izstrelili z nosilno raketo Atlas V.

Izvidnika za daljše človekovo bivanje
LRO (Lunar Reconnaisance Orbiter) bo Luno obkrožal na višini 50 km in temeljito raziskal njeno površino. Izmeril bo vzpetine in doline, da bi lahko določili potencialne in varne točke za pristanke polovil z vesoljci. LRO bo pomagal oblikovati trodimenzionalne zemljevide Lune.

LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) naj bi se posvetil predvsem opazovanju zatemnjene strani Lune oziroma zasenčenih kraterjev na Luninih tečajih, kjer bo Nasa (ameriška ustanova za vesoljske raziskave) nadaljevala iskanje zmrznjene vode. To bodo storili tako, da bodo v začetku oktobra zgornji del rakete, ki je satelita ponesla v Lunino tirnico, preusmerili na površino Lune. Ob trku s površino naj bi se dvignilo veliko prahu, vodika in mineralov. LCROSS bo poletel skozi ta prah in analiziral njegove sestavine. Nazadnje bodo na površino odvrgli tudi sondo in s tem sprožili drugi oblak prahu. Ta pojav bodo dodatno spremljali z vesoljskim teleskopom Hubble. Tedaj naj bi dokončno ugotovili, ali je na Luni kaj vode in, če je, v kakšni obliki, kar je seveda zelo pomemben podatek za načrtovanje nadaljnjih aktivnosti.

Luna spet tudi prestižna
Potem ko je predsednik Obama imenoval novega direktorja Nase in podprl intenzivnejše raziskovanje vesolja – vključno s poleti na Mars, so podprli tudi načrt, da bi Luno izkoristili kot nekakšno oporišče in vmesno skladišče za nadaljnja prodiranja globlje v vesolje. Luna je spet postala zanimiva tudi strateško in politično, čeprav svet ni več v obdobju hladne vojne in izčrpavajoče tekme za ideološki prestiž - kot je bil v času, ko je prvi človek stopil na Luno.

Novi vesoljski sili, Japonska in Kitajska, sta namreč prav tako napovedali raziskovanje Lune, tudi s človeškimi posadkami, a se "staroselci" Američani ne želijo odpovedati Zemljinemu satelitu, s katero imajo največ izkušenj.

Boris Bergant