Akademik Toporišič je pred tedni v intervjuju za MMC povedal, da je ponosen tudi na svoje učbenike. Foto: RTV SLO
Akademik Toporišič je pred tedni v intervjuju za MMC povedal, da je ponosen tudi na svoje učbenike. Foto: RTV SLO
Bo v prihodnje položaj slovenskih znanstvenic boljši? Foto: epa

Na podelitvi je slavnostni govornik Janez Janša poudaril, da Slovenci nismo le narod pesnikov, pisateljev in kulture, ampak tudi narod dobrih znanstvenikov, raziskovalcev in inženirjev. Premier je tudi poudaril, da so letos v primerjavi z lanskim letom med prejemniki nagrad tudi štiri znanstvenice. Zavzel se je za izboljšanje položaja žensk v slovenski znanosti na splošno.

Zoisova nagrada in Zoisovo priznanje, ki se podeli za pomembne dosežke, sta najvišji državni nagradi na znanstvenoraziskovalnem področju. Toporišič si jo je zaslužil tudi zato, ker mu je uspelo premakniti slovensko jezikovno misel 20. stoletja v moderne okvire evropskega jezikoslovja, je zapisano v obrazložitvi nagrade. Vplival je na razvoj in položaj slovenščine kot modernega jezika ter pomembno pripomogel h kulturni identiteti slovenstva.

Preberite intervju z akademikom Toporišičem.

Zoisove nagrade za vrhunske dosežke so prejeli doktor Željko Knez za dosežke na področju tehniške kemije, doktorica Marjeta Sašel Kos za dosežke na področju antične zgodovine in Marija Kosec za dosežke na področju keramičnih materialov.

Zoisova priznanja so dobili doktorica Urška Lavrenčič Štangar za dosežke na področju razvoja poltrdih elektrolitov, doktorica Maja Čemažer za dosežke na področju eksperimentalne onkologije, doktor Iztok Arčon za dosežke na področju rentgenske absorpcijske sprektroskopije, doktor Zdravko Kutnjak za dosežke na področju fizike kondenziranih snovi in doktor Matija Kalin za področje na področju strojništva in tribologije.

Puhovi nagradi za izume so prejeli Božidar Šarler za dosežke na področju numeričnega modeliranja materialov in procesov ter raziskovalci ljubljanske strojne fakultete, Matija Jezeršek, Drago Bračun in Janez Diaci, za izume in razvojne dosežke na področju laserskih sistemov za tridimenzionalno merjenje oblike teles, ambasador znanosti Republike Slovenije pa je postal Črtomir Župančič, ki deluje na področju eksperimentalne fizike. Ambasador znanosti se podeli na področju raziskovalne dejavnosti zamejskih Slovencev in Slovencev, ki delujejo v tujini, medtem ko se Puhovo priznanje podeli za izume, razvojne dosežke in uporabo znanstvenih izsledkov v praksi v gospodarstvu.

Seznam nagrajencev preteklih let se nahaja na spletnih straneh ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.