Glasbenik in kantavtor Nermin Puškar ustvarja svoje pesmi in jih piše tudi za druge uspešne avtorje – Neisho, Nino Pušlar pa tudi Tonija Cetinskega. Njegov glas marsikoga spominja na glas pevca Indexov Davorina Popovića.                                                        Foto: Saša Huzjak
Glasbenik in kantavtor Nermin Puškar ustvarja svoje pesmi in jih piše tudi za druge uspešne avtorje – Neisho, Nino Pušlar pa tudi Tonija Cetinskega. Njegov glas marsikoga spominja na glas pevca Indexov Davorina Popovića. Foto: Saša Huzjak

"To je sevdah moje duše, glasba, ob kateri sem odrastel. Z njo me je okužila mama. S to glasbo sem se srečal prvič v življenju in v meni budi najlepše spomine na osnove ljubezni in človeškosti." Tako je glasbenik in kantavtor bosanskih korenin Nermin Puškar, ki že vrsto let živi in dela v Sloveniji, opisal glasbo skupine Indexi. Intervju z njim si lahko ogledate v oddaji NaGlas!, v oddaji pa lahko prisluhnete tudi, kako Nermin Puškar izvaja slovito balado Indexov Bacila je sve niz rijeku.

"Ljudje predvsem začutijo energijo, ki si jo izmenjujemo. Vedno rečem, naj čutijo glasbo izza glasbe. Mogoče sem jim nezavedno s pesmijo prenašal spomine iz otroštva. Povsod, v Beogradu, Zagrebu, Skopju, Sarajevu, Ljubljani je bilo čudovito. Vse to so brezčasne uspešnice, ki jih skoraj vsi poznamo. Res je bilo super. Njihova glasba me vedno navdaja z nekakšno prijetno energijo," nam opiše občutke, ki so ga prevzele ob nastopih Indexov in prijateljev ob praznovanju šestdesetletnice skupine, ki so jo počastili v Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu in drugod.

Meni, da je njihova glasba tudi odraz brezskrbnih časov, v katerih je nastajala. "To je neki vzorec duše, ki se je preslikal v glasbo. Takrat so bili res brezskrbni časi, ko so bile generacije na teh območjih usmerjene druga k drugi, ko so se študenti iz raznih mest povezovali. Zlasti v Sarajevu je bilo takrat veliko avtorjev, ki so sodelovali in skupaj ustvarjali take pesmi. In pomagali drug drugemu … Med njimi je bilo čutiti ljubezen. To je najpomembnejše."

60 let Indexov
Lani je minilo natanko 60 let od ustanovitve legendarne sarajevske, bosansko-hercegovske in jugoslovanske pop-rokskupine Indexi. Zasedbo sta l. 1962 ustanovila Šefko Akšamija in Ismet Nuno Arnautalić, v vseh teh letih delovanja pa je v njej igralo 23 glasbenikov, odličnih instrumentalistov, med katerimi so bili tudi legendarni Kornelije Kovač, Đorđe Novković, Milić Vukašinović. Začetki 60. let so na glasbenem področju prinesli nov veter. Istega leta je bila ustanovljena tudi kultna rokskupina Rolling Stones. Ljudje so se v teh časih delili le na oboževalce Beatlov ali Stonsov. Dvorana Vodnikove domačije v Šiški je zadnje decembrske dni sprejela številno občinstvo, ki je prišlo poslušat dva nekdanja člana skupine, klaviaturista Ranka Rihtmana in Nenada Jurina.

V Vodnikovi pel tudi Davorin Popović
Zanimivo je, da je v tej majhni dvorani pel tudi Davorin Popović. Sredi 90. let, v jeku bosanske vojne, na potovanju na Eurosong, se je ustavil tudi v Ljubljani in občinstvu, med katerim so bili predvsem sarajevski begunci, zapel nekaj pesmi Indexov. Kako se svojih začetkov v Indexih spominjajo Rihtman in Jurin? „Leta 1969 sem se prvič srečal z njimi. To je bilo na snemanju pesmi Plima. Seveda so v nekem mojem svetu obstajali že veliko prej. Ko sem bil še mlad, sem v Sarajevu spremljal plese in dogajanje v glasbi in sem takoj začutil, da Indexi prinašajo nekaj novega, predvsem v avtorskih delih“, pove Ranko Rihtman, izreden pianist, skladatelj, dirigent in aranžer.

Nermin Puškar je prvo samostojno ploščo izdal leta 2007 z naslovom Novi svet. Novi svet pa je bila – Slovenija, kamor ga je pripeljala ljubezen. Predtem je igral v bendu Knock Out, ki je bil zelo priljubljen v Bosni in Hercegovini, kjer je Puškar prej igral v skupini Krog. Izdali so nekaj albumov. Nastopil je tudi v muzikalu Sarajevski krog, ki se je v ameriški različici imenoval Circle. Med drugim so pri  Sarajevskem krogu sodelovali Goran Karan, sestri Divas oziroma Ivana in Marija Husar ter še nekateri ameriški glasbeniki. Imeli so nekaj predstav v nekem manjšem gledališču na Broadwayu …
Nermin Puškar je prvo samostojno ploščo izdal leta 2007 z naslovom Novi svet. Novi svet pa je bila – Slovenija, kamor ga je pripeljala ljubezen. Predtem je igral v bendu Knock Out, ki je bil zelo priljubljen v Bosni in Hercegovini, kjer je Puškar prej igral v skupini Krog. Izdali so nekaj albumov. Nastopil je tudi v muzikalu Sarajevski krog, ki se je v ameriški različici imenoval Circle. Med drugim so pri Sarajevskem krogu sodelovali Goran Karan, sestri Divas oziroma Ivana in Marija Husar ter še nekateri ameriški glasbeniki. Imeli so nekaj predstav v nekem manjšem gledališču na Broadwayu … "Lahko pa rečem, da sem nastopal na Broadwayu in da je samo malo manjkalo, pa bi igrali na velikem komercialnem odru. To je bila zame zelo pomembna izkušnja," je dejal. Foto: Bruno Sedevčič

Z Neisho sva posnela duet. Napisal sem besedilo na njeno glasbo, in to je bilo zame zelo lepa izkušnja. Neisha je moja prijateljica, ki jo zelo cenim, imam rad in spoštujem. Posnela sva lep duet Na raskršću sna. Avtorja glasbe sta Dejan Radičević in Neisha, besedilo pa je napisala Maya Sar. Pesem je bila dobro sprejeta, in to me zelo veseli. Nastale so tudi pesmi za Tonija Cetinskega, nekatere so postale celo uspešnice. Posebno me veseli, da sva se z Nino Pušlar takoj ujela in da so nastale pesmi, kot je Odhajam z vetrom, za katero je besedilo napisal Rok Trkaj. To je res lepo sodelovanje.

Nermin Puškar

Koncerti na vsakem koraku
Nenad Jurin, ki je malo mlajši, je Indexe občudoval že kot osnovnošolec in se poskušal vtihotapiti na plese, na katerih so igrali. To so bili časi, ko so skupine igrale povsod, od majhnih klubov do dvorane Skenderija.
Sarajevo je takrat, v drugi polovici 60. let in v 70. letih, doživljalo čudovit razcvet na vseh področjih. Bilo je nešteto dvoran in v vsakem kolikor toliko primernem kotičku so se zbirali mladi in igrale številne glasbene skupine. V takratni Jugoslaviji, ki ni bila za železno zaveso, tako kot so bile druge socialistične države, so mladi rokovsko glasbo odkrivali na Radiu Luxemburg. "Mladi glasbeniki so poslušali odajo Top 20, prevzemali pesmi skupin The Shadows in The Kinks in bili ves čas v središču dogajanja. To so potrjevali tudi nastopi Indexov in drugih skupin, ki so gostovale v Sovjetski zvezi in igrale rokenrol. Občinstvo je norelo," pripoveduje Nenad Jurin.

Sarajevo je od 70. naprej imelo veliko rokovskih skupin: Bijelo dugme, Zabranjeno pušenje, Plavi orkestar, Crvena jabuka in druge, vendar so, po besedah Ranka Rihtmana, Indexi vedno bili nekaj posebnega – popolnoma upravičeno, saj so delali najbolje, najkakovostneje. Leta 1969 so posneli tudi prvo rokovsko poemo v Jugoslaviji, to je bila pesem Negdje na kraju, u zatišju.

Ranko Rihtman (desno) in Neno Jurin sta člana številne ekipe glasbenikov Indexi in prijatelji, ki že leta povezuje največje rokovske zvezdnike nekdanje Jugoslavije, med katerimi so bili Dado Topić, Aki Rahimovski, Massimo Savić, Zoran Predin, Željko Bebek in drugi, ki na koncertih navdušujejo s starimi pesmimi Indexov.                              Foto: BoBo
Ranko Rihtman (desno) in Neno Jurin sta člana številne ekipe glasbenikov Indexi in prijatelji, ki že leta povezuje največje rokovske zvezdnike nekdanje Jugoslavije, med katerimi so bili Dado Topić, Aki Rahimovski, Massimo Savić, Zoran Predin, Željko Bebek in drugi, ki na koncertih navdušujejo s starimi pesmimi Indexov. Foto: BoBo

Festivali

Sedemdeseta in osemdeseta leta so bila zaznamovana s številnimi festivali, ki so bili najboljši način, da se glasba plasira na trgu. Tudi Indexi so sodelovali in bili nagrajevani na številnih: eden izmed njih je bil Vaš šlager sezone. V zgodbi o skupini Indexov nikakor ne smemo pozabiti na sijajno tekstopisko Majo Perfiljevo, profesorico hrvaškega jezika, ki je napisala besedili njihovih najlepših balad Sanjam in Da sam ja netko. Besedilo za pesem Bacila je sve niz rijeku, ki je ena izmed najljubših pesmi njihovega številnega, tudi mlajšega občinstva, pa je napisal glasbenik Kemal Monteno, še ena izmed sarajevskih legend, skladatelj pa je Fadil Redžić, dolgoletni član Indexov. Indexom je vtisnil pečat tudi izjemni kitarist Slobodan Bodo Kovačević. Kot pravi Ranko Rihtman, je bilo očitno, da Bodo vlaga veliko intelektualne in fizične energije v kitaro, igranje, nove zvoke in sloge.

 Monografijo Letom navkljub je sestavil novinar in glasbeni kritik Josip Dujmović. Foto: BoBo
Monografijo Letom navkljub je sestavil novinar in glasbeni kritik Josip Dujmović. Foto: BoBo

Legendarni pevec Indexov – Davorin Popović - Pjevač
Vendar pa zagotovo največji del občinstva ob skupini Indexi takoj pomisli na njihovega pevca Davorina Popovića. Marsikdo ne ve, da je bil Davorin tudi odličen košarkar. Bil je kapitan ekip Željezničarja in Mlade Bosne, za katere je odigral več kot 500 tekem!
Za sodelavce, občinstvo in Sarajevčane je bil in ostal legenda. „Najbolje ga je opisal beograjski kritik Peca Popović, ki ga ni imenoval Pevec, tako kot mi in občinstvo, temveč Predsednik,“ pravi Nenad Jurin. "Bil je pravi frontman in prikupen pobalin, ki je navduševal s svojo neposrednostjo. Imel je zelo veliko prijateljev. Na ulici ni mogel prehoditi enega kilometra, ne da bi se ustavil 20- ali 30-krat,“ pa o Davorinu pove Ranko Rihtman. Z njegovo smrtjo leta 2001 so Indexi nehali obstajati. Zadnji koncert so imeli v dvorani Borik v Banjaluki.

Letom navkljub, monografija o Indexih
Od leta 2002 se v Bosni in Hercegovini za izredne dosežke v glasbi dodeljuje Davorinova nagrada, katere predlagatelj je bil Josip Dujmović, novinar in glasbeni kritik.

Izpod njegovega peresa je nastala tudi čudovita monografija o Indexih Letom navkljub.
Spominjam se njene predstavitve v Sarajevu. Zanimanje zanjo je bilo veliko. To je bil zelo pomemben dosežek,“ nam pove Ranko Rihtman. Nedavno preminuli Kornelije Kovač, nekdanji klaviaturist skupine, je o monografiji dejal, da je "zelo pomemben dokument o času, ko je nastajala jugoslovanska rokglasba".

Nermin Puškar