V počastitev obletnice osamosvojitve v Muzeju novejše zgodovine Slovenije načrtujejo različne prireditve in dejavnosti. Foto: Muzej novejše zgodovine
V počastitev obletnice osamosvojitve v Muzeju novejše zgodovine Slovenije načrtujejo različne prireditve in dejavnosti. Foto: Muzej novejše zgodovine
Tank, muzej novejše zgodovine, Enotni v zmagi: Za poglobljen spomin
Pred muzej se je v pričakovanju obletnice zaparkiral celo tank. Foto: Muzej novejše zgodovine
Enotni v zmagi - Osamosvojitev Slovenije, Muzej novejše zgodovine
Osamosvojitev so pred petnajstimi leti spremljali spontani izbruhi veselja in rajanje. Foto: Muzej novejše zgodovine

Razstavi Enotni v zmagi - Osamosvojitev Slovenije so v Muzeju novejše zgodovine namenili vse pritlične prostore za občasne razstave. Dvajsetminutni film na velikanskem platnu sredi avle naj bi deloval na čustveno, klasična muzejska postavitev v štirih razstavnih dvoranah pa na razumsko dojemanje obdobja od prvih večstrankarskih volitev po drugi svetovni vojni aprila 1990 do sprejema Slovenije v organizacijo Združenih narodov maja 1992. Govorico pristnih predmetov, fotografij, plakatov in dokumentov dopolnjuje izbor karikatur, televizijskih in filmskih posnetkov ter posnete vsakdanje zgodbe.

Lepo po vrsti
Ključni dogodki osamosvojitve so seveda predstavljeni v tematsko-časovnem zaporedju: uvodnemu pogledu na osemdeseta leta v prvi dvorani sledijo predstavitve prvih večstrankarskih volitev, oblikovanja novih republiških (državnih) organov oblasti ter sprejemanje osamosvojitvene zakonodaje na različnih področjih, plebiscitarne odločitve za samostojno in neodvisno državo, neposrednih priprav na osamosvojitev leta 1991 ter razglasitve nove države – Republike Slovenije. Kar dve razstavni sobi sta namenjeni varovanju slovenske osamosvojitve s poudarki na manevrski strukturi, usposabljanju in pripravah za zavarovanje osamosvojitve in poteku vojne za Slovenijo junija in julija 1991.

Veliki podvigi so sad skupnih naporov
Pri zbiranju gradiva in postavitvi osrednje državne razstave bodo sodelovali predstavniki Državnega zbora Republike Slovenije, Ministrstva za notranje zadeve (Policijski muzej), Ministrstva za obrambo (Vojaški muzej) in Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije ter predstavniki Filmskega arhiva pri Arhivu Republike Slovenije, pri pripravi filma o osamosvojitvi pa Studio Serpentes in RTV Slovenija.

Številni pokrajinski in občinski muzeji bodo hkrati na posebnih razstavah predstavili osamosvojitvene posebnosti svojega področja ter predvajali film o osamosvojitvi, osrednjo rdečo nit vseh muzejskih postavitev. Reprezentačni zbornik je založila Nova revija, brošuro pa Muzej novejše zgodovine Slovenije.