Peterle je na slovesnosti izrekel hvaležnost tistim, ki so bili pripravljeni dati svoje življenje za svobodo vseh Slovencev. Foto: RTV SLO
Peterle je na slovesnosti izrekel hvaležnost tistim, ki so bili pripravljeni dati svoje življenje za svobodo vseh Slovencev. Foto: RTV SLO
Spomenik v Celju
Spomenik osamosvojitvi Slovenije, ki so ga odkrili v Celju. Foto: RTV SLO
Dragutin Mate
Mate opozarja, da v Sloveniji ni bilo vojnih zločinov. Foto: RTV SLO

Tukaj sta si politični vrh in narod skupaj priborila to, kar imamo sedaj.

Dragutin Mate
Proslava na Polževem
Na Polževem so se zbrali številni veterani vojne za Slovenijo. Foto: RTV SLO

V Celju so na Trgu svobode odkrili spomenik osamosvojitvi Slovenije, zbrane pa je med drugim nagovoril prvi predsednik slovenske vlade, Lojze Peterle. "Ob 15-letnici nisem edini, ki pravim - ta vojna nas je povezala, ta vojna nas ne deli. Policisti in vojaki so se borili za domovino, ne za neko opcijo, ampak za vrednote in prihodnost in svobodo naše domovine." Spomnil je tudi, da je osamosojitev uspela, ker so ljudje zaupali Demosu in njegovi politični viziji.

Na slovesnosti od odkritju spomenika, ki ga je ustvaril akademski kipar Franc Purg, je zbrane nagovoril tudi minister za obrambo Karl Erjavec, ki je zagotovil, da so se vojaki Slovenske vojske pred 15 leti odločno uprli grožnjam in vojaški sili, v osamosvojitveni vojni pa so se bile bitke, v katerih se je streljalo in tudi umiralo.

Vizjak optimistično v prihodnost
Pri lovski koči v gozdu Dobrava na Brežiškem so se spomnili smrti Jerneja Molana, prve žrtve med slovenskimi teritorialci. Gospodarski minister Andrej Vizjak je dejal, da je bila odločitev Slovencev edina pravilna, med drugim sta posledica boljša kakovost življenja in znanje za optimistično prihodnost. Vizjak je tako prepričan, do bo Slovenija kljub hitremu razvoju tretjega sveta še naprej krepila svoje gospodarstvo.

Mate pod Ljubeljem
Ob spomeniku pri nekdanji karavli na Ljubelju se je zbralo več sto veteranov vojne za Slovenijo in združenja Sever Gorenjske. Minister za notranje zadeve Dragutin Mate je v govoru poudaril, da se je vseh 40.000 pripadnikov oboroženih struktur častno bojevalo proti nasprotniku, ki je imel veliko premoč. Zagotovil je, da pri nas ni bilo storjenih nobenih vojnih zločinov in da nismo naredili nič takega, česar bi se morali sramovati.

Slovesno tudi v Mariboru
V letalskem centru Maribor v Skokah so se zbrali veterani osamosvojitvene vojne, ki so pred 15. leti branili mariborsko letališče. Srečanja sta se udeležila tudi generalmajor Ladislav Lipič in takratni poveljnik posebne enote policije Bojan Lunežnik, ki sta sodelovala pri obrambi mariborskega letališča. V spomin na dogodke ob osamosvojitvi Slovenije in praznovanju dneva državnosti so nebo nad Skokami tokrat zapolnili športni padalci.

S pohodom in proslavo na hribu Kokoš nad Lipico so dan državnosti proslavili Območno združenje slovenskih častnikov Sežana, Veteransko društvo Sever za južno Primorsko in Notranjsko ter Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo 'Kras in Brkini'.

"V Rožni Dolini ni bilo zločinov"
Osrednja proslava na Goriškem je bila v Rožni Dolini, kjer je leta 1991 bil spopad na mejnem prehodu Rožna Dolina, kjer je pred 15. leti potekal spopad za tamkajšnji mednarodni mejni prehod. Slavnostni govornik, minister za obrambo Karl Erjavec, je zavrnil očitke nekaterih, predvsem tistih iz Helsinškega monitorja, da je bila bitka v Rožni Dolini zločin slovenske vojske.

Da je osamosvojitev povezala in poenotila Slovence je prepričan tudi zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je nagovoril množico, zbrano na Polževem. "Brez temeljne povezanosti vseh državljanov država seveda ni mogoča. To pa ne pomeni, da bi se morali odreči različnim pogledom, strankam in drugim ustanovam, ki so namenjene mnogoterosti in raznolikosti."

Tukaj sta si politični vrh in narod skupaj priborila to, kar imamo sedaj.

Dragutin Mate