Slovenija je neodvisna že 15 let. Foto: RTV SLO
Slovenija je neodvisna že 15 let. Foto: RTV SLO

Slovenija se od razglasitve samostojne države junija 1991 pa do danes ni samo obdržala, ampak tudi izkazala.

Premier Janez Janša
Spopad na mejnem prehodu v Rožni dolini
Beograjski politični in vojaški vrh je presenetil oster odpor slovenskih oboroženih sil. Foto: RTV SLO
Odhod vojske JLA iz Slovenije oktobra 1991.
Slovenija je polno neodvisnost zaživela šele na začetku leta 1992, ko so jo priznale tuje države. Maja 1992 je postala najmlajša članica ZN-a. Foto: RTV SLO

Temelj za samostojnost, za katero so se Slovenci izrekli na plebiscitu, je bilo sprejetje ustavnega zakona za izvedbo Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Premier Janez Janša je v poslanici ob 15. obletnici osamosvojitve, ki je bila objavljena na njegovi spletni strani, poudaril, da je bila osamosvojitev enkratno dejanje, ki je jasno začrtalo pot sedanjim in prihodnjim generacijam. Kot naslednjo preizkušnjo Slovenije omenja predsedovanje EU-ju.

Na osrednji slovesnosti na predvečer praznika je premier Janez Janša poudaril dosežke in potrebno samozavest za prihodnost, v DZ-ju pa je potekala slavnostna seja. Tudi danes po državi potekajo številne prireditve in slovesnosti v počastitev najpomembnejšega državnega praznika.

Slovesno po vsej državi
Na Sabotinu pri Novi Gorici ob meji z Italijo je Združenje veteranov vojne za Slovenijo slovesno dvignilo slovensko zastavo, na Brdu pri Kranju pa je potekal osamosvojitveni tek. V Celju je obrambni minister Karl Erjavec odkril spomenik in spominsko ploščo v spomin na osamosvojitvene dogodke, popoldne pa je bil še govornik na prireditvi na mejnem prehodu Rožna dolina pri Novi Gorici.

Notranji minister Dragutin Mate je bil osrednji govornik na prireditvi veteranov v Podljubelju nad Tržičem. Podrobnosti o današnjih slovesnostih si lahko prebere tukaj.

Okroglo obletnico je proslavila tudi Pošta Slovenije, ki je ob tej priložnosti izdala posebno priložnostno znamko. Ta zaznamuje tudi 15. obletnico samostojnega delovanja slovenskega nadzora zračnega prometa in 15. obletnico izdajanja slovenskih poštnih znamk.

Dnevi, ko se je odločala usoda
Potem ko je skupščina 25. junija 1991 sprejela Temeljno listino, je bila neodvisnost države slovesno razglašena dan pozneje, natančno šest mesecev po objavi izidov plebiscita, na katerem se je velika večina Slovencev odločila za samostojnost. Že zvečer 26. junija so prve enote Jugoslovanske ljudske armade krenile proti mejnim prehodom, s čimer naj bi prevzele nadzor nad mejami novonastale države.

27. junija zjutraj se je začela desetdnevna vojna za Slovenijo, ki se je končala z Brionsko deklaracijo 7. julija. Ta je določala trimesečni moratorij na osamosvojitvene dejavnosti, kljub temu pa je slovenski vojski in policiji uspelo ohraniti popoln nadzor nad slovenskim ozemljem.

Slovenija se od razglasitve samostojne države junija 1991 pa do danes ni samo obdržala, ampak tudi izkazala.

Premier Janez Janša