Janša je pohvalil vlogo, ki jo je imela policija pri slovenskemu osamosvajanju. Foto: RTV  SLO
Janša je pohvalil vlogo, ki jo je imela policija pri slovenskemu osamosvajanju. Foto: RTV SLO
Slovenska policija
Romšek: Policija je ob osamosvajanju dokazala svojo učinkovitost. Foto: RTV SLO

Na državni slovesnosti, ki je potekala na mejnemu prehodu Holmec, je predsednik vlade dejal, da je imela policija tedaj edinstveno vlogo, saj je poleg rednih nalog sodelovala tudi pri obrambi domovine. Po njegovih besedah je bila policija prva realna slovenska moč, ki je začela varovati osamosvojitvene težnje slovenskega naroda.

Nanjo smo lahko upravičeno ponosni. Poleg sodelovanja pri osamosvojitvenemu procesu je opravljala tudi vse druge redne naloge in ohranjala varnost pred kriminalom, tako da javni red in mir nista bila nikoli ogrožena, je menil Janša.

Janša je še zavrnil namige nekaterih, da so za osamosvojitev zaslužni vsi, torej tudi tisti, ki so ji nasprotovali. O vojni za Slovenijo je menil, da je bila uspešna prav zato, ker je bila kratka.

Zbrane je nagovoril tudi generalni direktor policije Jože Romšek. Poudaril je, da je policija takrat jasno pokazala pripravljenost za obrambo domovine in dokazala, da je bila učinkovito organiziran sistem, ki dobro pozna ljudi, teren in lastne cilje.

Proslavo so ob dnevu policije pripravili območna policijska uprava, Zveza veteranov vojne za Slovenijo in združenje Sever. S tem so zaznamovali petnajsto obletnico spopadov v slovenski osamosvojitveni vojni.

Proslavi tudi v Pogancih in Trzinu
V Pogancih na Dolenjskem so zaznamovali mesto, kjer je padel prvi strel v vojni za Slovenijo. Na tem mestu so postavili spomenik, slavnostni govor pa je imel načelnik generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman.

V Trzinu so se spomnili dne, ko se je na mostu čez Pšato odvijala ena pomembnejših bitk med pripadniki JLA-ja in slovenske teritorialne obrambe. Slovesnost je obiskal tudi minister za obrambo Karl Erjavec, ki je poudaril, da se je bila v Trzinu izjemno pomembna strateška točka, ki je vojakom JLA-ja oteževala zavzetje letališča Brnik.