Minister Drobnič meni, da se države kot skupne vrednote premalo zavedamo. Foto: RTV SLO
Minister Drobnič meni, da se države kot skupne vrednote premalo zavedamo. Foto: RTV SLO
Vsako blatenje ali omalovaževanje osamosvojitvene borbe spodkopava temelje slovenske državnosti, menijo v Zvezi združenj borcev in udeležencev NOB-ja. Foto: RTV SLO

Spominska plošča je posvečena nemškemu in avstrijskemu novinarju Nikolasu Voglu in Norbertu Wagnerju ter pripadniku TO-ja Petru Petriču. Minister za delo, družino in socialne zadeve je poudaril, da je ta spomenik opomin ohranjanja in nadgrajevanja svobode za naslednje rodove.

Tudi novinarji so bili del soustvarjanja naše države, saj so ob napadu JLA-ja na Slovenijo zvok in sliko našega boja ponesli v svet, dodaja minister Drobnič.

Slovesnosti so se poleg svojcev umrlih udeležili tudi avstrijski in nemški veleposlanik v Sloveniji Valentin Inzko in Hans Jochen Peters, predstavnik združenja Sever Gorenjske Bojan Šterk in predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo območnega združenja Kranj Anton Rešek.

Ob 15. obletnici tudi Zveza združenj borcev in udeležencev NOB-ja
Zveza združenj borcev in udeležencev NOB-ja pa je 15. obletnico osamosvojitve Slovenije označila kot sklepno dejanje zgodovinskega dejstva, da smo Slovenci uveljavili svojo državnost.

V zvezi dodajajo, da je slovenski boj za nacionalno suverenost in lastno državo zahteval številne žrtve, med njimi tudi generala Maistra, Tigrovce, žrtve NOB-ja in tudi žrtve junaškega odpora med vojno za Slovenijo.

Enotni v zmagi
Muzej novejše zgodovine in založba Nova revija pa sta izdala zbornik Enotni v zmagi - osamosvojitev Slovenije, ki prikazuje fotografije, dokumente in izjave udeležencev vojne in je prvi tak povzetek dogajanja ob osamosvojitvi Slovenije.