Premier je v govoru spomnil na velike dosežke mlade slovenske države. Foto: RTV SLO
Premier je v govoru spomnil na velike dosežke mlade slovenske države. Foto: RTV SLO
Častna četa
Tokratna proslava je replika tiste izpred 15 let. Foto: RTV SLO

Ne želimo biti nič manj kot ena najuspešnejših držav na svetu. Eden svetilnikov 21. stoletja.

Janez Janša na proslavi
France Bučar med govorom na slavnostni seji DZ-ja
Bučar je spomnil, da se lahko osamosvojitev obravnava kot sklepna stopnja procesa, začetega leta 1848. Foto: RTV SLO

Ob osamosvojitvenih dosežkih, ki so nas pripeljali v EU in Nato, je Janša poudaril pomen njihove nadgradnje z razvojnim prodorom in ohranjanjem solidarnosti, strpnosti ter samozavesti, trditve pa
utemeljil z mnogimi slovenskimi dosežki na športnem, kulturnem, predvsem pa gospodarskem področju. Dodal je, da je pred Slovenijo nova pot.

Proslavo z naslovom 15 let slovenske države se je udeležil spekter akterjev dogodkov, ki so odprli vrata osamosvojitvi, na odru pa se je skupaj predstavilo prek 700 sodelujočih.

Na začetku proslave so iz poslopja državnega zbora na osrednji trg stopili prvi predsednik republike Milan Kučan, prvi premier Lojze Peterle in prvi predsednik parlamenta France Bučar. Sledili so jim njihovi sodobniki, predsednik Janez Drnovšek, predsednik vlade Janez Janša in predsednik DZ-ja France Cukjati.

Med sodelujočimi so bili praporščaki slovenske vojske ter veterani različnih generacij in rodov iz vrst teritorialne obrambe, policije, manevrske strukture narodne zaščite, borcev v drugi svetovni vojni, društva Tigr in zveze častnikov. Spremljali so jih otroci, rojeni 25. junija 1991.

Slovenska vojska je na prireditvi sodelovala z enoto garde SV-ja, z Ljubljanskega gradu so sprožili topovske salve, prizorišče slovesnosti pa je preletela eskadrilja vojaških letal. V okviru predstave je nastopila prva enota častne čete, ki je bila na Trgu republike prisotna tudi pred 15 leti. Čast je bila izkazana tudi Antonu Krkoviču, ki jo je v usodnih dneh vodil. Med izvajanjem Zdravljice je bila dvignjena kopija prve slovenske zastave.

Slavnostna seja DZ-ja in zborov
Poslanci so se pred osrednjo proslavo zbrali na slavnostni seji DZ-ja, kjer sta jih nagovorila predsednik France Cukjati in predsednik nekdanje skupščine Republike Slovenije France Bučar. Slednji je povedal, da je osamosvojitev podvig, ki je neizogibno povezan z vrsto neznank, ni enostavna matematična enačba z vnaprej jasnim izidom, odločitev pa je nujno vezana na tveganje, ki terja večjo ali manjšo mero poguma.

Na dogodke izpred petnajstih let so spomnile tudi spominske seje nekdanjih treh zborov prve demokratično izvoljene skupščine. Nekdanje delegate družbenopolitičnega zbora, zbora občin in zbora združenega dela je nagovoril predsednik DZ-ja France Cukjati, ki je ob tej priložnosti njihovim predsednikom Ludviku Toplaku, Ivanu Bizjaku in Jožetu Zupančiču podelil spominske listine. Zborom se je Cukjati zahvalil za uresničitev plebiscitarne odločitve v usodnem času. Delegati so dejali, da bi v primeru ponovitve glasovali in odločili enako.

Osrednja slovesnost se je končala z veličastnima ognjemetoma s strehe poslopja DZ-ja in z Ljubljanskega gradu.

Ne želimo biti nič manj kot ena najuspešnejših držav na svetu. Eden svetilnikov 21. stoletja.

Janez Janša na proslavi