Ob 15-letnici osamosvojitve je premier pozval k preseganju starih delitev med Slovenci. Foto: RTV SLO
Ob 15-letnici osamosvojitve je premier pozval k preseganju starih delitev med Slovenci. Foto: RTV SLO
Janša je med velikimi projekti, ki Slovenijo čakajo v prihodnosti, poudaril predsedovanje Uniji. Foto: RTV SLO

Ne predstavljamo si, da bi vlada upravljala z bankami. To ni naš namen.

Janez Janša

Slovenija je v 15 letih samostojnosti dosegla precejšen napredek in zmanjšala razkorak za najbolj razvitimi. BDP se je povečal za skoraj dve tretjini, je z zadovoljstvom dejal premier, a opozoril, da le z reformami lahko dosežemo posodobitev gospodarstva in kapitala. Zato so vladne spremembe resne, in ne le kozmetične.

Janša je kot veliko napako navedel izgubljanje vrednot osamosvojitve, saj enotnost med ljudmi, ki je studenec notranje moči, izginja. Pri tem je poudaril nenehno izpostavljanje določenih travmatičnih dogodkov iz slovenske zgodovine, kar ne more biti vir novih moči.

Premier je napovedal oblikovanje realističnih ciljev med predsedovanjem Slovenije EU-ju v prvi polovici leta 2008. Dejal je tudi, da po njegovem razširjena Unija ne bo več napredovala s tako hitrimi koraki.

Plin čez Slovenijo je realna alternativa
Janša se ni mogel izogniti aktualnim vprašanjem: plinskim terminalom, reševanju odprtih vprašanj s Hrvaško in umiku Belgijcev iz NLB-ja. Dejal je, da si mora Italija zagotoviti stalno oskrbo s plinom, zato je treba najti alternative, če terminalov nočemo. Plinovod čez slovensko ozemlje je ena od njih.

Pozdravil je tudi nastanek Bele knjige o mejnem vprašanju s Hrvaško, ki bo olajšala ugotavljanje o pristojnostih obeh držav na spornem ozemlju. Janša je umik KBC-ja iz NLB-ja pospremil z besedami, da gre za razočaranje nad izkoristkom naložbe, saj Belgijci niso mogli pridobiti večinskega deleža v banki, čeprav je bilo izhodišče pogajanj 49-odstotno lastništvo in večja teža pri upravljanju. Za obnovo pogovorov je malo možnosti, je dejal premier.

Ne predstavljamo si, da bi vlada upravljala z bankami. To ni naš namen.

Janez Janša