Jože Pučnik (1932 - 2003). Foto:
Jože Pučnik (1932 - 2003). Foto:

S svojim političnim udejstvovanjem je odločno vplival na razvoj parlamentarne demokracije, ki je bila podlaga za osamosvojitev Slovenije. Je osrednja osebnost slovenske politične pomladi, njegove zasluge pa segajo onstran zgolj osamosvojitvenih zaslug, v utemeljitvi še navaja urad predsednika.

"Jože Pučnik je zelo zaslužen za samostojno Slovenijo, kakršni imamo danes. Žal ga ni več med nami, da bi mu lahko to odlikovanje izročili osebno," je na podelitvi dejal predsednik republike. Slavnostne podelitve se ni udeležil nihče od Pučnikovih svojcev, zato bo odlikovanje hranjeno v predsednikovem uradu.

Poimenovanje trga ali ulice
Slovenska demokratska mladina pa je na komisijo za poimenovanje naselij in ulic pri MOL-u medtem naslovila predlog za preimenovanje osrednjega ljubljanskega trga, Trga republike, po pokojnem Jožetu Pučniku. Komisija po besedah njenega predsednika Danila Slivnika pobude še ni prejela.

Ljubljanski mestni svet bo sicer na seji 10. julija na predlog komisije obravnaval odlok, s katerim se bo po Pučniku imenovala ulica v ljubljanski Zeleni jami.