Kacin je potožil, da kot eldeesovec nima prav nobenih možnosti za sodelovanje pri projektih vlade. Foto: RTV SLO
Kacin je potožil, da kot eldeesovec nima prav nobenih možnosti za sodelovanje pri projektih vlade. Foto: RTV SLO
Pahor ne skriva apetitov po zmagi SD-ja na volitvah. Foto: RTV SLO
Peče je obletnico izkoristil predvsem za napad na mlačno politiko do Hrvaške. Foto: RTV SLO

Jelko Kacin (LDS) je 15 let države v pogovoru na RTV Slovenija pospremil z besedami, da smo ogromno pridobili in veliko izgubili. Na vlado je naslovil očitek, da kadrovsko čisti tako, kot se nikoli ni čistilo. Kacin še napoveduje, da če belgijski KBC ne bo mogel prodati delnic, jim bo cena umetno padla in jih bodo poceni kupili "politični prijatelji" vlade.

Po Kacinovem mnenju je bilo največ izgube ugleda Slovenije v Evropi. K temu naj bi pripomogel pritisk na medije in kadrovske čistke. Največ kritike je namenil obrambnemu ministru Karlu Erjavcu, ki da ne skrbi za slovensko gospodarstvo, in zunanjemu ministru Dimitriju Ruplu, ki po Kacinovem mnenju pri razreševanju težav s Hrvaško zaradi pogostih menjav stališč v preteklosti ni najbolj kredibilen.

Pahor našel spravljive tone
Borut Pahor (SD) je poudaril željo, da se bo Slovenija v prihodnjih 15 letih pridružila najbolj razvitim državam Evrope. To je po njegovem mnenju mogoče samo s socialnim dialogom. O temi plinovod/terminal je povedal, da bo podprl vse rešitve, ki so okoljevarstveno sprejemljive. Jasno je napovedal, da je cilj stranke zmagati na volitvah in nato uspešno voditi Slovenijo. Težave s Hrvaško bi Pahor prepustil arbitraži, glede vojnih zakonov pa bi poiskal konsenz.

Peče bi bolj pritisnil na Hrvate
Tretji je na vroči stol sedel Sašo Peče (SNS), ki je komentiral slovensko-hrvaške odnose. Ponovil je mnenje, da bi morala Slovenija odprta vprašanja s sosedo rešiti prek njenega omejevanje vstopa v Evropsko unijo. Spomnil je namreč, da je tudi Slovenija morala pred vstopom zadostiti pogojem, ki sta nam jih postavili Avstrija in Italija. Kritiziral je članstvo Slovenije v Natu, saj naj bi šlo za zgrešen projekt. Po njegovem mnenju to dokazuje tudi dogajanje okrog nakupa oklepnikov, kjer minister Erjavec škodi Koroški.