Sprejem pri predsedniku Drnovšku je bil prežet s čustvi. Foto: RTV SLO
Sprejem pri predsedniku Drnovšku je bil prežet s čustvi. Foto: RTV SLO
Odkritje obeležja
Slavnostni govornik, prvi slovenski notranji minister na odkritju obeležja pred CD-jem. Foto: RTV SLO

Tu so se rojevale nove demokratične stranke, tu smo demonstrirali za zaščito človekovih pravic, nasprotovali unitarizmu jugoslovanskih federalnih organov in drugih teženj v takratni Jugoslaviji.

Igor Bavčar ob odkritju plošče
Alojzij Šuštar
V času osamosvojitve je slovenski metropoliji načeloval Alojzij Šuštar. Foto: RTV SLO

Pred 15 leti so Slovenci v ključnem času stopili skupaj. Odločitev je bila pravilna, saj je Slovenija postala ugledna in sorazmerno uspešna država, je dejal Drnovšek. Dodal je, da je bilo kljub občasnemu nezadovoljstvu storjenega veliko, za primer pa navedel vstop v EU.

Zatem je predsednik v spremstvu obrambnega ministra Karla Erjavca in notranjega ministra Dragutina Mateja v imenu republike na ljubljanskih Žalah ob spomenik padlim položil venec.

Bavčar odkril spominsko ploščo
Že dopoldne je bila na ploščadi pred Cankarjevim domom, kjer je v času vojne leta 1991 Koordinacijska skupina slovenske obrambe uspešno zavarovala osamosvojitev, odkrita spominska plošča. Posvetitve sta se udeležila prvi notranji minister in osrednji govornik Igor Bavčar ter predsednik vlade Janez Janša.

Prvi notranji minister Igor Bavčar je v svojem nagovoru ob odkritju plošče enotnost označil za največji slovenski potencial. Pomagala nam je pred 15 leti, morala pa bi biti tudi popotnica za naprej, je povedal Bavčar. Meni še, da je bila največja odlika vojnih dogodkov hitra zmaga z malo orožja in žrtvami. Premier Janša je opozoril, da je Slovenija v prvih 15 letih obstoja napredovala na vseh področjih. Razlogov za pesimizem po njegovem mnenju ni, potreben pa je konsenz za tretji prebojni korak države, ki bi moral biti primerljiv s predosamosvoojitvenim.

Zahvalna maša za domovino
V ljubljanski stolnici Svetega Nikolaja je ljubljanski nadškof in slovenski metropolit Alojz Uran daroval sveto zahvalno mašo za domovino, pri kateri sta sodelovala tudi orkestra slovenske policije in slovenske vojske, udeležili pa so se je povabljeni predstavniki diplomatskega zbora in družbenopolitičnega življenja. Premier Janez Janša pa je predvečer praznika izkoristil tudi za obisk upokojenega ljubljanskega nadškofa in slovenskega metropolita Alojzija Šuštarja v zavodu svetega Stanislava. Mlade, rojene 25. 6. 1991, je pred osrednjo prireditvijo v muzeju novejše zgodovine sprejel minister za šolstvo in šport Milan Zver.

Strel na Lentu
Na mariborski Lent je priplaval maratonski plavalec Martin Strel, ki se je ob 15. obetnici osamosvojitve odločil, da bo preplaval 450 kilometrov po reki Dravi, ki je sicer dolga 707 kilometrov. Plavati je začel 19. junija v kraju Toblach v Avstriji, cilj pa namerava doseči v ponedeljek v Varaždinu na Hrvaškem.

Po vsej državi se bo ob dnevu državnosti zvrstilo prek 160 dogodkov.

Tu so se rojevale nove demokratične stranke, tu smo demonstrirali za zaščito človekovih pravic, nasprotovali unitarizmu jugoslovanskih federalnih organov in drugih teženj v takratni Jugoslaviji.

Igor Bavčar ob odkritju plošče