Na STA-ju je redno zaposlenih 56 novinarjev, honorarno pa tam ustvarja še 50 drugih. Foto: RTV SLO
Na STA-ju je redno zaposlenih 56 novinarjev, honorarno pa tam ustvarja še 50 drugih. Foto: RTV SLO

Zamisel o ustanovitvi agencije se je porodila konec 80. let, ustvarjalci pa so se zavedali pomena informacij za vzpostavitev medijske podobe države na pragu samostojnosti. Pogodba med izvršnim svetom skupščine RS-ja in družbo INI je bila podpisana 24. maja, nekaj dni zatem pa so družbo še registrirali. Prvo sporočilo je oddala 20. maja, in sicer, da je njen namen obveščati o dogajanju v Sloveniji.

V današnjem sporočilu te agencije je bilo zapisano, da so bili začetki težavni, saj je agencija takrat še iskala mesto v slovenskem medijskem prostoru in si prizadevala za zagotavljanje virov doma in po svetu, ob tem pa je preglavice delala tudi skromna tehnična oprema in maloštevilčni kader.

STA ima danes 56 redno zaposlenih novinarjev in 50 honorarnih sodelavcev, dnevno pa pripravijo okoli 350 novic v slovenščini, desetino od tega pa tudi v angleščini.

Premier Janez Janša je dejal, da je STA atribut samostojnosti in državnosti , kar je bilo takrat izjemno pomembno. Po njegovem so ljudje ustanovitev agencije sprejeli z občutkom, da "gre zdaj za res", kar je pomembno vplivalo na samozavest.