Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Gregor Valenčič

Evropa Poljska želi z megaletališčem in hitrimi železnicami postati novo prometno vozlišče Evrope

13.03.2023

Poljska namerava postati glavno prometno vozlišče med zahodno in vzhodno Evropo, zato v osrčju države načrtuje novo megaletališče skupaj z omrežjem hitrih železnic. Ob civilnem delu vozlišča bo zraslo še logistično vojaško oporišče.

Afrika Vzhodna Afrika bo izkoriščala nafto kljub nasprotovanju okoljevarstvenikov in evropskih poslancev

01.03.2023

Uganda in Tanzanija sta prepričani, da bo načrtovani Vzhodnoafriški naftovod prispeval h gospodarskemu razcvetu območja, a okoljevarstveniki in Evropski parlament menijo, da bo obsežen infrastrukturni objekt predvsem škodoval naravi in lokalni skupnosti.

Afrika Isabel dos Santos – od najbogatejše Afričanke do iskanja z mednarodno tiralico

12.02.2023

Hči nekdanjega angolskega predsednika Isabel dos Santos je bila nekoč najbogatejša Afričanka, a je po menjavi oblasti padla v nemilost novega voditelja in se zaradi obtožb o nezakonito pridobljenem premoženju znašla na Interpolovem seznamu iskanih ljudi.

Afrika Zimbabve želi s prepovedjo izvoza litija tudi sam vstopiti v proces proizvodnje baterij

29.01.2023

Zimbabve je konec lanskega leta presenetil s prepovedjo izvoza nepredelanega litija, saj ne želi biti več le izvoznik surovin, ampak je odločen razviti lastno industrijo za predelavo te ključne sestavine baterij v sodobnih elektronskih napravah.

Afrika Maroko z največjo koncentrirano sončno elektrarno na svetu med vodilnimi pri obnovljivi energiji

23.11.2022

Maroko se je uveljavil kot vodilni afriški proizvajalec energije iz obnovljivih virov, iz katerih želi do leta 2030 zagotoviti več kot polovico elektrike, pri čemer stavi na sončno energijo in na največjo koncentrirano sončno termalno elektrarno na svetu.

Kitajska "Ši Džinpingu uspelo poenotiti s korupcijo in frakcijskimi boji prežeto kitajsko partijo"

12.11.2022

Kitajska partija se je v prvem desetletju tega tisočletja znašla v primežu razbohotene korupcije, zato so za rešitev tega problema partijski veljaki iskali močnega in karizmatičnega voditelja, ki so ga našli v Ši Džinpingu, pravi sinologinja Maja Veselič.

20. kongres kitajske partije Kitajski komunisti združeni okoli tovariša Šija

16.10.2022

V Pekingu se je začel 20. kongres kitajske komunistične partije, na katerem bodo kitajski komunisti prekinili z dolgoletno tradicijo in generalnega sekretarja partije Ši Džinpinga potrdili za tretji mandat, s čimer se postavlja ob bok Mao Cetungu.

Afrika Lahko Evropo s plinom zalaga Afrika? Lahko, a ne takoj v zadostnih količinah.

14.09.2022

Ko Evropa mrzlično išče nadomestilo za plin iz Rusije, je za nekatere rešitev s plinom bogata Afrika, a tanzanijski strokovnjak Silas Olan'g za MMC opozarja, da evropskih potreb ni mogoče tako hitro v zadostnih količinah zadovoljiti z afriškim plinom.

Afrika Slovenci tlakovali traso gigantskega projekta Velike umetne reke v Libiji

14.08.2022

V 80. letih prejšnjega stoletja so v Libiji začeli graditi največje vodovodno omrežje na svetu za oskrbo obalnih delov s podzemno vodo iz puščave. Pri projektu “Velika umetna reka” je sodeloval tudi Geodetski zavod Slovenije.

Afrika Nigerija želi "prekletstvo virov" premagati z največjo rafinerijo v Afriki

29.05.2022

Nigerija je največja afriška proizvajalka in izvoznica nafte, a kljub temu naftnemu bogastvu večino goriva uvozi, kar pa naj bi se zdaj spremenilo z največjo rafinerijo v Afriki, ki jo v bližini Lagosa gradi najbogatejši Afričan Aliko Dangote.

Gospodarstvo "Potrebujemo od pet do deset let, da spravimo energetiko v evropskih državah v red"

14.03.2022

Če se bo Evropa odpovedala ruskemu plinu, strokovnjak za energetiko Peter Novak opozarja, da moramo potem vedeti, kako in kdo ga bo nadomestil, v mislih pa moramo imeti tudi posledice prekinitve dolgoročnih pogodb, ki so se sklepale z Rusijo.

Afrika Evropa in Afrika v iskanju novega partnerstva

28.02.2022

V senci ukrajinske krize se je nedavno odvil vrh Evropske in Afriške unije, ki se je zaključil z najavo resetiranja odnosov in vzpostavitvijo novega partnerstva z južno evropsko sosedo, kjer zdaj namesto velikih besed pričakujejo konkretna dejanja.

Stran 2 od 17
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov