Prebežniki še naprej v velikem številu prihajajo v Evropo. V letu 2015 jih je prišlo več kot milijon. Foto: Reuters
Prebežniki še naprej v velikem številu prihajajo v Evropo. V letu 2015 jih je prišlo več kot milijon. Foto: Reuters
Johanna Mikl-Leitner je dejala, da je zdaj čas za ukrepe, da se Evropi zagotovita stabilnost in varnost. Foto: EPA
false
Iz Nemčije prihaja kritični odziv na avstrijsko grožnjo Grčiji z izključitvijo iz schengenskega območja. Foto: EPA

ne bo naredila več za zaščito zunanjih meja Evropske unije.

Atene so se znova znašle pod pritiskom zaradi begunske krize. Avstrijska notranja ministrica je bila v intervjuju za nemški dnevnik Die Welt ostra. "Da grško-turške meje ni mogoče nadzorovati, je le mit," je povedala Mikl-Leitnerjeva.

Dodala je, da ne bi smeli izključiti možnosti suspendiranja podpisnice schengenskega sporazuma, ki ne izpolnjuje svojih obveznosti in obotavljaje sprejme pomoč. "Potrpežljivost številnih Evropejcev je dosegla mejo ... Veliko smo se pogovarjali, zdaj je treba ukrepati. Gre za zaščito stabilnosti, reda in varnosti v Evropi," je bila odločna avstrijska ministrica, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kritika iz Berlina
Na izjave avstrijske ministrice se je kritično odzval nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmmeier. Dejal je, da gre za "psevdorešitev". Kot je pojasnil, "psevdorešitve, kot je izključitev držav iz schengena, ne bodo prinesle napredka, predvsem pa ne bodo zmanjšale pritoka prebežnikov in bodo delile Evropo."

Brez solidarnosti ne bo rešitve begunske krize, je še dejal. "Nasprotno, vsi moramo vleči v isto smer in vse sile usmeriti v boj proti vzrokom, zaradi katerih begunci zapuščajo domovino, v krepitev zunanjih meja unije in pravično porazdelitev prosilcev za azil po Evropi."

EU: Pravih možnosti za izključitev ni
Časnik Financial Times je pred dnevi poročal, da več predstavnikov držav članic in EU-ja meni, da bi z grožnjami o izključitvi iz schengena Grčijo lahko prepričali o učinkovitejšem nadzoru njenih meja. Grški državni sekretar za migracije Janis Muzalas je navedbe časnika zavrnil in dejal, da je v članku veliko "neresnic in zavajanj".

EU je prejšnji mesec sicer zavrnil možnost izključitve Grčije iz schengenskega območja. Luksemburški minister za priseljevanje Jean Asselborn, čigar država je v drugi polovici lanskega leta predsedovala Svetu EU-ja, je dejal, da "ni pravnih možnosti za izključitev države iz schengenskega območja", še poroča AFP.

Članice EU-ja za podaljšanje nadzora
Skupina držav članic EU-ja se zavzema za podaljšanje in razširitev nadzora na mejah v schengenu, v predčasno objavljeni zgodbi poroča časopis Welt am Sonntag. Med temi državami so Avstrija, Nemčija, Belgija, Švedska in Danska. O pobudi bodo razpravljali na srečanju notranjih ministrov EU-ja, ki bo v ponedeljek v Amsterdamu.

Kurz: Varovanje na grški meji ne deluje
Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je pred dnevi dejal, da če ni evropske rešitve, so države, kot je Avstrija, prisiljene v nacionalne ukrepe ali pa je potrebno "usklajeno ravnanje posamičnih držav, kar bi bilo povsem smiselno". Obenem je prepričan, da varovanje zunanjih meja EU-ja na grški meji ne deluje in da Grčija tega sploh ni pripravljena storiti.

Medtem pa so številne države v Evropi povsem zadovoljne, da se prebežniki hitro prepeljejo v srednjo Evropo. Države, kot so Avstrija, Nemčija in Švedska, se temu ne morejo večno upirati. Drugi odgovor je lahko le, da prebežnike ustavijo, v idealnih razmerah na zunanji meji EU-ja. Če pa to ne deluje, pa na nacionalnih mejah, je še dodal vodja avstrijske diplomacije.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.