Prokopis Pavlopulos je v Berlinu dejal, da se mora Turčija držati dogovora, ki ga je sklenila z Evropsko unijo. Foto: Reuters
Prokopis Pavlopulos je v Berlinu dejal, da se mora Turčija držati dogovora, ki ga je sklenila z Evropsko unijo. Foto: Reuters

"Bojim se, da imajo turški tihotapci ljudi podporo oblasti, še posebej kar zadeva pristaniške organe, ki delujejo, kot da ničesar ne opazijo. Obstajajo primeri, v katerih so tihotapci imeli pomoč. Za to imamo dokaze," je v intervjuju za Süddeutsche Zeitung povedal Pavlopulos.

Ankara je vse obtožbe zanikala in zatrdila, da se Turčija odločno bori proti nezakonitemu priseljevanju. "Obtožbe, da si turške oblasti zatiskajo oči pred trgovino z ljudmi in pomagajo tihotapcem, so neutemeljene. To je le obrekovanje," je izjavo turških predstavnikov citiral Reuters.

Turčija je konec lanskega leta z Evropsko unijo dosegla dogovor, da bo več prebežnikov zadržala znotraj svojih meja in jih ustavila na poti v Evropo. Turčija trdi, da statistika kaže, da je v letu 2015 preprečila prehod skoraj 200.000 nezakonitim prebežnikom in ujela več kot 3.800 tihotapcev ljudi. Pavlopulos je še dodal, da je Grčija pripravljena prispevati dogovorjene tri milijarde evrov, ki jih je Evropska unija obljubila Turčiji za zajezitev migrantskih tokov, a le, če bo Ankara izpolnila svoje obveznosti.

Grško-nemški odnosi "več kot prijateljski"
V Berlinu se je grški predsednik srečal z nemškim Joachimom Gauckom in odnose med državama označil za "več kot prijateljske". Dodal je, da si Grčija prihodnosti zunaj Evrope in brez evrskega območja ne predstavlja. Obenem je zagotovil, da bodo Atene izpolnile svoje obveznosti do mednarodnih posojilodajalcev iz tretjega svežnja pomoči.

Na srečanju je spregovoril tudi o begunski krizi in dejanja nemške kanclerke Angele Merkel pri tem označil za zelo pogumna. Napovedal je, da bo Grčija svoje obveznosti glede begunskega vprašanja izpolnila do naslednjega vrha Evropske unije, ob tem pa opozoril, da bi se morala tudi Turčija držati svojih obveznosti in da je treba nezakonite prebežnike poslati nazaj v Turčijo.

Pavlopulos je znova tudi izpostavil zahtevo Grčije, da mora Nemčija plačati odškodnine za vojne zločine, ki so jih nacisti povzročili Grčiji, in odplačati 10,3 milijarde okupacijskega posojila, ki ga je nacistična Nemčija izsilila od grške centralne banke.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.