Avstrija je januarja dnevno sprejemala okoli 3.000 prebežnikov. Foto: Reuters
Avstrija je januarja dnevno sprejemala okoli 3.000 prebežnikov. Foto: Reuters

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA je Mikl-Leitnerjeva prepričana, da bi z dnevno kvoto uveljavili dogovore z januarskega begunskega vrha na Dunaju, ki so namenjeni zmanjšanju števila prihodov prebežnikov v Avstrijo.

Zdaj potekajo ustrezne priprave na sprejemanje manjšega števila prebežnikov, ker naj bi bili na slovenski strani mogoči "zastoji", prav tako pa niso izključeni prebežniški pritiski na avstrijsko mejo. "Ravno zato je bila tudi postavljena ograja," je poudarila ministrica glede ograje na mejnem prehodu Šentilj.

V čakanju na številko
Konkretnih številk, koliko prebežnikov bi Avstrija na dan še sprejela, še ni, saj še preučujejo, pri tem pa upoštevajo nastanitvene zmogljivosti zveznih dežel, policijske zmogljivosti in ocenjujejo število prebežnikov, ki bi jih od Avstrije sprejemala Nemčija. Avstrija je januarja iz Slovenije v povprečju sprejemala 3.000 prebežnikov dnevno.

V Slovenijo je danes do 18. ure vstopilo 829 prebežnikov, zapustilo pa jo je 455. V sprejemnem centru Dobova je bilo ob 18. uri 845 prebežnikov, v Centru za tujce Postojna 40, v Šentilju pa 6.

MNZ: Pričakujemo uradno napoved Avstrije
Slovensko ministrstvo za notranje zadeve se je odzvalo na namero Avstrije in pojasnilo, da od severne sosede niso prejeli še nobene uradne napovedi. "Pričakujemo, da bomo o tem obveščeni in da bomo dejavnosti uskladili kot do zdaj."

Dodali pa so še, da bo tudi Slovenija nemudoma ukrepala, če bi Avstrija in Nemčija sprejeli kakršne koli ukrepe, ki bi zaostrili sprejem prebežnikov. Na MNZ-ju ob tem pojasnjujejo, da si Slovenija vedno prizadeva za skupen odgovor, vendar bo tudi odločno ukrepala, če se bodo pojavljali enostranski ukrepi.