Slovenija bo sprejela 863 ljudi, najprej jih bo k nam prišlo 572, je napovedal Šefic. Foto: BoBo
Slovenija bo sprejela 863 ljudi, najprej jih bo k nam prišlo 572, je napovedal Šefic. Foto: BoBo
Miro Cerar
Cerar je tudi ponovil, da bo Slovenija v sklopu evropskega načrta za premestitev beguncev znotraj EU-ja v prihodnjem letu in pol sprejela 567 beguncev, če bo to skupna akcija EU-ja in če se bo balkanski tok uspešno ustavil in ne bo obremenjen s tranzitom. Foto: BoBo
Dobova že tretji dan sameva

V prihodnjih dneh lahko pričakujemo, da se bo organiziran prihod prebežnikov iz Grčije proti Avstriji in Nemčiji ustavil, napoveduje državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. "Za Slovenijo to pomeni neko razbremenitev, kar se tiče teh spontanih migracij, in lahko se bomo dejansko bolj podrobno posvetili relokaciji," je po poročanju Lucije Rikič Dimnik pojasnil za Radio Slovenija.

Čeprav Evropska unija balkansko pot za prebežnike zapira, pa tudi v prihodnje za Slovenijo obstajajo določena tveganja. "V Grčiji se zbira veliko ljudi, in če bi prišlo do prebijanja meje, bi lahko bilo tudi več nezakonitih migracij. In tudi na to se pripravljamo," je napovedal.

Država bo skrbela za vključitev prebežnikov
Prebežniki, ki bodo vendarle prišli do Slovenije, ne bodo samodejno zavrnjeni, zagotavlja Šefic. Vsak, ki bo zaprosil za azil, bo imel pravico do postopka. Če bo bruseljski dogovor v praksi deloval, pa bo na vrsti premestitev beguncev po državah članicah Unije. "Naša zaveza je 863 ljudi, v prvi fazi je 572 ljudi, in to pomeni, da vsaka država na približno dva do tri mesece sporoči število ljudi, ki jih bo relocirala iz Grčije in Italije," je povedal Šefic.

Po Šefičevih besedah bodo to prosilci za mednarodno zaščito. Azilni postopek zanje bo potekal v Sloveniji. Naša država bo poskrbela tudi za njihovo celostno vključitev v družbo: "Tem ljudem je treba zagotoviti normalne življenjske razmere, dostop do trga dela, za mlade dostop do vrtcev in šol, drugim do fakultet in tako naprej."

Če bi se izkazalo, da integracija poteka dobro in da imamo dovolj namestitvenih zmogljivosti, pa bi lahko v prihodnje sprejeli tudi več prebežnikov, je še dodal Šefic.

Cerar: Balkanske migracijske poti ni več
"Nezakoniti tokovi migrantov vzdolž zahodnobalkanske poti se zdaj končujejo," je zapisano v izjavi, ki so jo sprejeli na vrhu EU-ja. Toda v izjavi ni več navedeno, da je ta pot zaprta. Premier Miro Cerar je pojasnil, da del o zaprtju balkanske poti ostaja v izjavi, da je sicer nekoliko preoblikovan, a da je besedilo smiselno še vedno enako.

To, da se balkanska pot končuje, pomeni, da vse države na tej poti zavračajo vse nezakonite migrante. Slovenija bo od danes ali jutri znova v celoti uveljavljala schengenska pravila in čez mejo spuščala le tiste osebe, ki imajo ustrezne dokumente, je še pojasnil premier.

Če se bo v Sloveniji znašel tuji državljan, ki bo prosil za azil, bo v skladu z zakonodajo izvedla ustrezen postopek, da ugotovi, ali prosilec izpolnjuje pogoje za azil. Pogoje za pridobitev azila je Slovenija sicer zaostrila, a ta pravica še vedno obstaja v okviru mednarodno uveljavljenih in evropskih standardov, ki jih spoštuje, je dodal.

Pravila od polnoči dalje
Kot so sporočili z ministrstva za notranje zadeve, bodo od polnoči dalje v Slovenijo lahko vstopili:
- tujci, ki izpolnjujejo pogoje za vstop v državo,
- osebe, ki izražajo namero vložiti prošnjo za mednarodno zaščito v Sloveniji,
- posamezniki, pri katerih se bo na podlagi individualne obravnave dovolil vstop iz humanitarnih razlogov, predvidenih v Zakonika o schengenskih mejah.
Kot so še dodali, od polnoči dalje slovenska policija ne bo več izvajala določb Skupne izjave, ki je bila podpisana na sestanku v Zagrebu, o čemer je slovenska policija že obvestila policije držav na zahodno-balkanski poti. O tem je ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar govorila s svojima kolegoma ministroma iz Avstrije in Hrvaške.

Po 50 prebežnikov mesečno
Slovenija bo postopoma sprejemala 40 do 50 beguncev mesečno, kar je obvladljivo število, saj naše zmogljivosti to omogočajo in tudi omogočajo integracijo, je menil Cerar. Pri tem je sicer po njegovih besedah treba upoštevati tudi dejavnik, ali bodo ti ljudje dolgoročno želeli ostati v Sloveniji.

V povezavi s sodelovanjem s Turčijo pa je premier pojasnil, da so dosegli dogovor, ki ga bodo dorekli v sklopu dodatnih posvetovanj in potrdili na naslednjem vrhu. Čeprav je sprva kazalo, da ne bo natančnejšega dogovora, gre zadeva v pravo smer, prihodnji teden bi dejansko lahko bili sprejeti zelo konkretni koraki pri sodelovanju EU-ja in Turčije, je ocenil.

Dogovor po njegovih besedah med drugim vključuje ukrepe Turčije za ustavitev nezakonitih migracij iz Turčije proti Grčiji oziroma EU-ju, obenem pa naj bi Turčija sprejela iz Grčije po načelu vrnitve določeno število sirskih in drugih migrantov.

V zameno za te ukrepe, zavezanosti boju proti tihotapcem in ostrejšemu varovanju svoje meje pa Turčija zdaj pričakuje, da se bo nadaljeval postopek vizumske liberalizacije in da bo poleg že dogovorjenih treh milijard evrov dobila še dodatna sredstva v obdobju 2017-18.

Prav tako se EU in Turčija po Cerarjevih navedbah pogovarjata o ponovni oživitvi procesa pristopnih pogajanj z odpiranjem novih pogajalskih poglavij in tudi o opredelitvi določenih humanitarnih varnih območij v Siriji.

Srbija bo po zaprtju balkanske poti ukrepe usklajevala z EU
Po odločitvi Slovenije o zaprtju balkanske poti je srbsko notranje ministrstvo sporočilo, da bo Srbija vse ukrepe glede prebežnikov usklajevala z Evropsko unijo in jih recipročno izvajala na svoji južni in vzhodni meji. Po navedbah ministrstva je Hrvaška obvestila Srbijo, da bo Slovenija opolnoči začela izvajati nov režim vstopanja v schengensko območje in ne bo sprejemala prebežnikov brez veljavnih vizumov in potnih listov.

"S tem se praktično zapira balkanska pot. V luči novega režima, ki ga je sprejela članica EU (Slovenija), Srbija ne more dopustiti, da postane zbirni center za begunce, tako da bo vse ukrepe usklajevala z Evropsko unijo in jih recipročno izvajala na svoji južni in vzhodni meji z Makedonijo in Bolgarijo," so sporočili z ministrstva.

Dobova že tretji dan sameva