Prebežnik v Idomeniju z napisom
Prebežnik v Idomeniju z napisom "Idomeni pokopališče". Foto: Reuters

Več prebežnikov je že v torek zvečer zavrnilo večerjo, drugim pa so preprečevali, da bi jedli. "Če ne moremo od tu, potem bomo vsi umrli tukaj," so nekateri prebežniki povedali novinarjem, v torek pa se je eden izmed prebežnikov celo polil z bencinom in zažgal.

Zapora železnice in ceste
Več deset prebežnikov je v sredo znova zaprlo železniško progo, okoli 150 pa jih je sedlo na cesto, s čimer so povzročili krajši zastoj v prometu.

Večina humanitarnih organizacij je iz strahu, da bodo nezadovoljni prebežniki postali nasilni, ponoči umaknila del svojih sodelavcev iz taborišča v Idomeniju, je povedal predstavnik Visokega komisariata ZN-a za begunce (UNHCR) Babar Baloch.

Težke razmere v taborišču, dež in mraz
Razmere v taborišču so slabe. Več tisoč prebežnikov živi v šotorih in spi na mokrih tleh. Dodatna težava je mraz, saj se temperature ponoči pogosto spustijo skoraj do ledišča. Grške železnice so v taborišče pripeljale stare spalnike, da bi okoli 250 prebežnikom omogočile spanje na suhem.

Pri Idomeniju 13.000 prebežnikov
Po ocenah grškega štaba za krizne razmere je v Idomeniju trenutno okoli 13.000 prebežnikov, ki še upajo na nadaljevanje poti v srednjo in zahodno Evropo.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.