Miro Kovač je napovedal, da bo Hrvaška izpolnila svoje obveznosti, saj je, kot pravi, verodostojna drržava. Foto: EPA
Miro Kovač je napovedal, da bo Hrvaška izpolnila svoje obveznosti, saj je, kot pravi, verodostojna drržava. Foto: EPA

Namero Zagreba je sporočil hrvaški zunanji minister Miro Kovač, ki je povedal, da je trenutno na Hrvaškem manj kot 200 beguncev. Dodal je, da bo Hrvaška lahko sprejela največ 1.600 beguncev na temelju prejšnjih evropskih načrtov o premestitvah beguncev iz ene v drugo članico Unije kot tudi iz tretjih držav v članice EU-ja.

"Begunce bomo lahko sprejeli le kratkoročno, in ne dolgoročno. Mi bomo svoje obveznosti izpolnili. Smo verodostojna država. Seveda je vse odvisno od evropskega dogovora in od tega, ali bodo tudi druge države članice EU-ja izpolnile svoje obveznosti," je minister povedal v pogovoru za komercialno televizijo RTL.

Lahko ponosni na koordinacijo zapiranja poti
Kovač je zavrnil trditve, da so države na balkanski begunski poti zaprle svoje meje na zahtevo Nemčije. Pojasnil je, da so lahko vsi ponosni na koordinacijo petih držav, ki je prispevala k skupni rešitvi ter zmanjšala število prebežnikov in pomagala EU-ju in državam, ki so sprejele največ prebežnikov, zlasti Nemčiji.

"Dovolj smo zreli in v tem smo našli skupni interes s kolegi iz Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije. To je bila naša pobuda," je dejal Kovač, dodal je, da se število beguncev zmanjšuje tudi na Hrvaškem. V torek je bilo v začasnem begunskem centru v Slavonskem Brodu še manj kot 200 ljudi, minister pa je preslišal vprašanje, kaj bo z njimi. Hrvaški mediji so ugibali, da bi prve skupine beguncev iz Turčije na Hrvaško lahko prišle do konca meseca.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.