Prvi prebežniki so prispeli v Turčijo. Foto: Reuters
Prvi prebežniki so prispeli v Turčijo. Foto: Reuters
Ladje, s katerimi so pluli proti Turčiji, so spremljali čolni turške obalne straže, nad njimi pa je letel turški vojaški helikopter. Foto: Reuters
16 sirskih beguncev je iz Turčije prišlo v Göttingen. Foto: EPA
Začel veljati sporazum med Turčijo in EU-jem
Grčija začela vračati prebežnike v Turčijo
Grčija prve nezakonite prebežnike vrnila v Turčijo

Že zgodaj zjutraj so ob strogih varnostnih ukrepih v pristanišči na Lezbosu in Iosu z avtobusi pripeljali prebežnike, saj je vsakega prebežnika spremljal po en pripadnik varnostnih sil. Ladje, s katerimi so pluli proti Turčiji, so spremljali čolni turške obalne straže, nad njimi pa je letel turški vojaški helikopter.

Z grškega otoka Lezbos so v turško obmorsko letovišče Dikili prepeljali 136 prebežnikov, z Iosa pa 66. Vračajo predvsem tiste, ki v Grčiji niso zaprosili za azil in ki so iz 'varnih' tretjih držav, kot so Pakistan, Bangladeš in severnoafriške države. Na ladjah z Lezbosa in Iosa sta bila le dva Sirca, ki sta privolila v vrnitev v Turčijo, je potrdil tiskovni predstavnik grškega kriznega štaba za soočanje z migracijsko in begunsko krizo Gjorgos Kiricis.

Prvi sirski begunci prispeli v Nemčijo
RTV-jev dopisnik Boštjan Anžin je poročal: "Vrnjene prebežnike, ki ne prihajajo iz Sirije, naj bi Turčija vračala v njihove države. Vrnjene Sirce pa bodo namestili v svojih begunskih centrih in v zameno v EU poslali druge. Zgornja meja je 72.000. Na ta način je danes v Hannover z letalom prispelo prvih 24 Sircev, pride jih še 18."

Marčni dogovor med EU-jem in Turčijo med drugim predvideva, da bodo vse nezakonite prebežnike, ki so ali bodo od 20. marca prišli na grške otoke s turškega ozemlja, vrnili v Turčijo. Predvideva tudi rešitev po načelu eden za enega, po katerem bi za vsakega Sirca, ki ga bodo vrnili v Turčijo z grških otokov, drugega Sirca preselili iz Turčije v Unijo.

V nedeljo je nemška kanclerka Angela Merkel v telefonskem pogovoru s turškim premierjem Ahmetom Davutoglujem izpostavila, da je nujno, da se dogovor med EU-jem in Turčijo izpelje, je po poročanju DPA-ja dejal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert in dodal, da je "4. april pomemben dan, ko se je začel proces, ki bo potekal ob celovitem spoštovanju evropskih in mednarodnopravnih načel".

32 Sircev v Nemčijo, 11 na Finsko
Za vsak čoln nezakonitih migrantov iz Grčije v Turčijo bo iz Turčije v Evropo poletelo letalo preseljenih sirskih beguncev, je povedal predstavnik komisije Margaritis Schinas. Številke vrnjenih in preseljenih Sircev se prvi dan še ne ujemajo, a cilj je, da bo na koncu upoštevan predviden koncept eden za enega, je dodal Schinas. Iz Turčije so za zdaj preselili 43 sirskih beguncev. 32 jih je odšlo v Nemčijo, 11 pa na Finsko.

Bruselj se je zavezal k pospešitvi izvajanja načrta premestitve beguncev iz Grčije in Italije v druge članice. Do sredine aprila naj bi jih premestili že 6.000, do sredine maja pa vsaj 20.000. V dveh letih naj bi jih premestili 160.000.

Nezakoniti prihodi ne pojenjajo
Reuters poroča, da so nekaj ur po tem, ko je z Lezbosa odplula prva ladja proti Turčiji, grška obalna straža rešila najmanj 50 prebežnikov, ki so na dveh gumenjakih skušali doseči grške otoke. Med njimi so bili otroci in ženska na invalidskem vozičku. Turška obalna straža pa je danes prestregla skupino 47 prebežnikov, v kateri so bili pretežno Pakistanci. Prepeljali so jih v center za migrante blizu pristanišča v Dikiliju.

Prebežnike v Turčiji pričakali protestniki
Prvi prebežniki so se že izkrcali v Dikiliju, kjer jih je pričakalo nekaj deset demonstrantov s transparenti 'Ustavite vračanje' in 'Zbudi se, Evropa'. O izgredih za zdaj ne poročajo. Vsak prebežnik je imel pri sebi torbo ali dve, sprejeli pa so jih turški uradniki, ki so jih pospremili v šotore za registracijo.

Po načrtih naj bi sirske begunce iz Dikilija poslali v druge begunske centre po državi, državljane drugih držav, kot so Afganistan, Pakistan in Irak, pa bodo vrnili v njihove države. Turški minister za zadeve EU-ja Volkan Bozkir je napovedal, da bodo vrnjene Sirce namestili v metu Osmaniye na jugu Turčije, kakih 40 kilometrov od meje s Sirijo.
Turčija nepripravljena?
Čeprav je Turčiji z EU-jem uspelo izpogajati dodatne tri milijarde evrov do leta 2018 za izboljšanje življenjskih pogojev sirskih beguncev, so oblasti mesta Dikili v nedeljo sporočile, da niso pripravljene na namestitev več sto beguncev. Župan Mustafa Tosun je dejal, da ne ve, ali in koliko migrantov bo danes prišlo v Dikili. Poleg tega ne ve, kam jih bodo namestili. Turški notranji minister Efkan Ala je pred današnjim začetkom vračanja dejal, da naj bi danes Turčija sprejela 500 prebežnikov, grške oblasti pa so posredovale 400 imen.

Povečanje prošenj za azil v Grčiji
V centru za registracijo beguncev na Lezbosu so po začetku vračanja prebežnikov danes zaznali veliko povečanje prošenj za azil, s čimer se prebežniki želijo izogniti deportacijam. Kot je pojasnila vodja oddelka za migracije pri grški policiji Zaharula Cigiroti, danes ni pričakovati novih vrnitev migrantov, saj želijo pred novim vračanjem najprej obravnavati prošnje za azil. Evropska agencija za zunanje meje Frontex je opozorila, da zaradi večjega števila prosilcev za azil na terenu čim prej potrebujejo strokovnjake za azil iz drugih držav članic EU-ja.

Po podatkih visokega komisariata ZN-a za begunce (UNHCR) je na Lezbosu trenutno najmanj 3.300 migrantov in beguncev. Med njimi jih je 2.600 v namestitvenem centru v Morii, od tega jih je 2.200 že zaprosilo za azil.

"Dogovor nezakonit in nečloveški"
Človekoljubne organizacije so načrtovano vračanje prebežnikov zadnje dni ostro kritizirale. Visoki komisariat ZN-a za begunce (UNHCR) je poudarjal, da morata pred začetkom vračanja Grčija in Turčija zagotoviti spoštovanje pravic beguncev. Amnesty International pa že nekaj dni opozarja, da Turčija ni varna država za prebežnike, prav tako pa je Turčijo obtožila, da sirske begunce v Sirijo vrača pod prisilo. Humanitarna organizacija Save the Children je dogovor med EU-jem in Turčijo označila za "nezakonitega in nečloveškega", saj naj bi prebežniki grozili, da se bodo ubili, če jih bodo vrnili.

Začel veljati sporazum med Turčijo in EU-jem
Grčija začela vračati prebežnike v Turčijo
Grčija prve nezakonite prebežnike vrnila v Turčijo