Skupaj je v Slovenijo prispelo 160.000 prebežnikov. Foto: BoBo
Skupaj je v Slovenijo prispelo 160.000 prebežnikov. Foto: BoBo
false
Premier Miro Cerar je opozoril, da ne bomo, razen seveda v nujni samoobrambi, uporabili strelnega orožja zoper prebežnike. Foto: Toni Gruden
prebežniki migranti begunci
Skozi nastanitveni center v Gornji Radgoni, ki je urejen v prostorih Pomurskega sejma, je do zdaj v drugem begunskem valu prešlo že skoraj 30.000 prebežnikov, dnevno jih naštejejo od okoli 1.300 do 2.100. Foto: BoBo
Koliko pomoči je Slovenija dobila iz Bruslja

V Gruškovju so slovenski policisti sprejeli 20 kolegov iz Slovaške, ki jim bodo v prihodnjih tednih pomagali pri varovanju slovenske meje zaradi povečanih prehodov prebežnikov. Slovenskim policistom sicer že pomagajo kolegi iz Nemčije, Avstrije in Estonije.

Policisti iz Slovaške bodo pomagali slovenskim kolegom v nastanitvenih in sprejemnih centrih v Šentilju, Gruškovju in Središču ob Dravi, po potrebi bodo sodelovali tudi v skupnih patruljah na zeleni meji. V ponedeljek pričakujejo še avstrijske in madžarske policiste. Do konca prihodnjega tedna pa še policiste iz nekaterih drugih evropskih držav. Skupno do konca prihodnjega tedna na območju Policijske uprave Maribor pričakujejo 100 tujih kolegov.

Cerar: Slovenija bo, če ne bo evropske rešitve, ukrepala sama
Premier Miro Cerar je dejal, da bo morala Slovenija pri obvladovanju begunske krize, če ne bo evropske rešitve, ukrepati sama.

Za Večerovo prilogo V soboto je na očitke, da bi zajezitev prebežnikov na meji pomenila represijo, odvrnil, da je lahko reči, da represija ni pravi odgovor. "Toda povejte, kaj bi storili, če bi vam ljudje v hišo hodili drug za drugim? Nobena evropska država ne bo dovolila takšne situacije. Obstajajo meje, preko katerih Evropa ne more. V skrajnih situacijah bo treba te meje na koncu braniti z žico ali policijo ali celo vojsko," je dejal in dodal, da to "ni več le neka hipotetična misel". Država pa ne sme dovoliti, da bi bili ogroženi premoženje in ljudje.

Na vprašanje, zakaj je potrebna vojska na meji in kaj bi storila ob morebitni žični ograji, ko bi jo želela prečkati skupina prebežnikov, je premier opozoril, da tehnične ovire niso dovolj, če za njimi ni policijsko-vojaške patrulje, ki nadzira prostor. "To pa nikakor ne pomeni, da bomo, razen seveda v nujni samoobrambi, uporabili strelno orožje zoper begunce," je poudaril in dodal, da bi bilo tisti hip, ko bi zoper begunce začeli uporabljati orožje, konec Evrope.

Ograja ni strokoven termin
Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, ki je obiskala nastanitveni center v Gornji Radgoni, pa je dejala, da bodo tehnična sredstva uporabljena, če bo to potrebno.

Ministrica je razmere v centru ocenila kot izjemno dobre. Na vprašanje glede naročila ograje za varovanje slovenske meje v okviru begunskega toka je ministrica odgovorila, da pripravljajo celostne ukrepe za nadzorovanje migracijskega toka, kar pomeni, da bodo tehnična sredstva uporabljena, če bo to potrebno.

Podlaga za uporabo tehničnih sredstev po njenih pojasnilih obstaja v zakonu o nadzoru državne meje, dobre podlage za to so tudi v schengenskem zakoniku. Če bi ponovno prišlo do nenadziranega razprševanja prebežnikov po zeleni meji in če bi Avstrija in Nemčija začeli omejevati njihov sprejem, bodo tehnična sredstva uporabljena in bodo namenjena usmerjanju nenadziranega prihoda prebežnikov in preprečevanju nenadziranih prehodov čez zeleno mejo. Več o tem ni hotela povedati, saj gre za zaupne ukrepe. Dodala je le še, da če "bo sprejeta politična odločitev, so tehnična sredstva pripravljena", da pa ograja ni strokovni termin, saj se govori o tehničnih sredstvih, ker tako določa zakon.

Skozi nastanitveni center v Gornji Radgoni, ki je urejen v prostorih Pomurskega sejma, je do zdaj v drugem begunskem valu prešlo že skoraj 30.000 prebežnikov, vsak dan jih naštejejo od okoli 1.300 do 2.100. Zanje vsak dan poskrbi okoli 50 ljudi, v centru pa lahko naenkrat prespi okoli 800 ljudi. Med ministričinim obiskom je bilo v centru 600 tujcev, predtem jih je okoli 9. ure okoli 700 center že zapustilo, je povedal namestnik vodje nastanitvenega centra v Gornji Radgoni Bogdan Šajnovič.

Prazen šentiljski center
V Slovenijo je do večera prispelo najmanj migrantov v času drugega begunskega vala, ki se je začel sredi oktobra, in sicer "le" 1.700. Skupno je do zdaj v Slovenijo vstopilo nekaj manj kot 160.000 migrantov. Po navedbah PU-ja Maribor je nastanitveni center Šentilj že od jutra prazen. V njem pa v soboto niso sprejeli nobenega prebežnika. Prav tako sta prazna sprejemna centra Središče ob Dravi in Gruškovje.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Koliko pomoči je Slovenija dobila iz Bruslja