Slovenski premier Miro Cerar se je Dunaju udeležuje vrha držav ob balkanski migracijski poti. Foto: BoBo
Slovenski premier Miro Cerar se je Dunaju udeležuje vrha držav ob balkanski migracijski poti. Foto: BoBo

Zavest o tem, da nezakonitih migracij ne bomo več dovolili, je še okrepljena in na podlagi tega se bodo sprejemali ukrepi tako v bilateralnem smislu, v sodelovanju med državami, kot tudi v koordinaciji od Nemčije preko Slovenije do Grčije.

Miro Cerar
false
Donald Tusk (desno) je ob začetku srečanja poudaril, da mora zahodnobalkanska migracijska pot ostati zaprta za vedno. Na vrhu držav tudi Angela Merkel. Foto: EPA

Države morajo s skupnimi močmi okrepiti nadzor nad zunanjimi mejami EU-ja, storiti pa je treba tudi vse, kar je mogoče, da se bo sporazum med Turčijo in EU-jem o vračanju nezakonitih prebežnikov izvajal, je po vrhu 11 držav ob balkanski poti in EU-ja izjavil slovenski premier Miro Cerar.

"Zavest o tem, da nezakonitih migracij ne bomo več dovolili, je še okrepljena in na podlagi tega se bodo sprejemali ukrepi tako v bilateralnem smislu, v sodelovanju med državami, kot tudi v koordinaciji od Nemčije, prek Slovenije do Grčije," je poudaril Cerar.

Voditelji v prihodnje pričakujejo predvsem dodatna prizadevanja Grčije, da bi bolje uresničevali dogovorjeno vračanje prebežnikov. Cerar pričakuje, da bosta od oktobra naprej začeli delovati obalna in obmejna straža EU-ja, ki bi ob koncu leta že lahko prišli v države, ki potrebujejo pomoč pri varovanju meje.

Radikalne izjave, kot je tista madžarskega premierja Viktorja Orbana o izselitvi prebežnikov na otok zunaj EU-ja, pa za Cerarja "niso sprejemljive". "Urediti moramo celovit, evropski pristop do migracij," je sklenil.

Vrh o nezakonitih migracijah
Osrednja tema pogovorov so bile rešitve za boljšo zaščito zunanje evropske meje in ocena stanja na marca zaprti balkanski migracijski poti. "Praktično in politično moramo zagotoviti, da bo zahodnobalkanska pot za nezakonite migracije zaprta za vedno," je pred začetkom srečanja napovedal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Od prvega dne naprej ni bilo po Tuskovih besedah nobenega dvoma, kako pomemben je učinkovit nadzor nad zunanjo mejo EU-ja, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Ključ je tesno sodelovanje med partnerskimi državami Zahodnega Balkana in Turčijo, je poudaril in dodal, da bodo v pogovorih iskali rešitve za še večjo učinkovitost.

"Solidarnost ni a la carte"
Nekoliko drugačne tone je ubral evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos, ki je poudaril, da mora kakršna koli evropska rešitev temeljiti na "humanosti in dostojanstvu". Bil je tudi kritičen do evropskih članic, ki niso bile pripravljene privoliti v skupno begunsko politiko. "Solidarnost ni a la carte," je opozoril.

Avramopulos se je pred tem za kako uro sešel tudi z avstrijskim notranjim ministrom Wolfgangom Sobotko, ki naj bi poskusil dobiti razumevanje za vnovično podaljšanje dovoljenja Evropske komisije Avstriji, da lahko izvaja nadzor na notranji schengenski meji s Slovenijo in Madžarsko. Sedanja odobritev, ki je bila uvedena zaradi prebežniške krize, se namreč izteče novembra. Avramopulos se je zahtevo Sobotke "seznanil", še poroča APA.

K avstrijskemu kanclerju Christianu Kernu, ki je gostil srečanje voditeljev držav, so poleg slovenskega predsednika vlade Mira Cerarja prišli tudi nemška kanclerka Angela Merkel in predsedniki vlad Grčije, Makedonije, Srbije, Hrvaške, Albanije, Madžarske in Bolgarije, Romunijo pa zastopa notranji minister. Pridružila sta se jim tudi evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Zavest o tem, da nezakonitih migracij ne bomo več dovolili, je še okrepljena in na podlagi tega se bodo sprejemali ukrepi tako v bilateralnem smislu, v sodelovanju med državami, kot tudi v koordinaciji od Nemčije preko Slovenije do Grčije.

Miro Cerar
EU mora okrepiti varovanje meja
EU mora okrepiti varovanje meja