Samski dom na Kotnikovi ulici je predviden za namestitev 90 prosilcev za azil. Foto: Borut Živulović/BoBo
Samski dom na Kotnikovi ulici je predviden za namestitev 90 prosilcev za azil. Foto: Borut Živulović/BoBo

Ljubljanski mestni svet je s 35 glasovi za in nobenim proti podprl nastanitev prebežnikov. Ljubljanska občina za nastanitev pripravlja prostore samskega doma Snage na Poljanski cesti za največ 83 ljudi, večnamensko dvorano Kodeljevo (pri bazenu Kodeljevo) za 150 ljudi in nekdanjo šolo Polje za 160 ljudi. Ob tem je vlada že septembra sporočila, da je njen samski dom v Kotnikovi ulici predviden za nastanitev 90 prosilcev za azil, poleg že delujočega azilnega doma na Viču za nekaj več kot 200 ljudi.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na seji odgovarjal na številna vprašanja predvsem opozicijskih mestnih svetnikov. Med drugim je pojasnil, da v Ljubljani na Viču že dolgo deluje azilni dom, ki sprejema begunce, otroci pa so že leta vključeni v šolo Livada. Doslej ni bilo nobene težave, ravnatelj omenjene šole pa je bil povabljen na Švedsko, da predstavi primer dobre prakse.

Janković je tudi dejal, da so v Ljubljani za nastanitev prebežnikov pripravili tri objekte, obenem pa so se z muftijem dogovorili za versko oskrbo, z zdravstvenim domom za zdravstveno, pripravili pa so tudi šolski program.