Policija išče nove policiste za varovanje schengenske meje. Foto: EPA
Policija išče nove policiste za varovanje schengenske meje. Foto: EPA
Vesna Györkös Žnidar
Za Slovenijo takšen prehod prebežnikov, kakršen se je dogajal v drugem valu, ni sprejemljiv, pravi ministrica. Foto: BoBo

Dolžni smo poskrbeti, da ne postanemo žep.

Ministrica

Če se bo migracijska pot znova odprla, bo Slovenija prisiljena sprejeti skrajne ukrepe.

V tem trenutku nihče ne more napovedati, kaj se bo na področju migracij dogajalo v prihodnje, je na novinarski konferenci dejala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. Če se bo migracijska balkanska pot znova odprla, so lahko posledice velikih razsežnosti. Po zaprtju balkanske poti so sicer v porastu klasične migracije, a je policija pri njenem odkrivanju zelo uspešna, je poudarila.

Tako izvajajo ukrepe na meji s Hrvaško in v notranjosti države, prav tako na meji ostajajo začasne tehnične ovire, saj še niso podani pogoji za njihovo odstranitev.

Policija išče novince za varovanje schengenske meje

Policija vabi k sodelovanju večje število kandidatov za policiste, ki bodo po uspešno zaključenem usposabljanju opravljali naloge varovanja schengenske meje. Kandidate, ki bodo izbrani, bodo zaposlili za določen čas, predvidoma v januarju 2017, ko bodo začeli usposabljanje, po usposabljanju pa bodo izbrane kandidate tudi zaposlili. Rok za prijavo na razpis je 15. september.


Tak prehod "ni več sprejemljiv"

Posledic morebitnega ponovnega odprtja balkanske poti se po njenih besedah zaveda celotna Evropa, a je skrb vzbujajoče, da nima hitrih in učinkovitih rešitev ter jasne vizije, kako se spoprijeti z migracijami. Slovenija pa v vseh mednarodnih participacijah po njenih besedah jasno podaja stališče, da prehod beguncev skozi državo, kot se je dogajalo v času drugega begunskega vala, zanjo ni več sprejemljiv.

Okoliščine so namreč tokrat bistveno drugačne, saj druge evropske države uvajajo močne omejevalne ukrepe, bistveno zaostrujejo azilno zakonodajo in pogoje vstopa.

Spremembe zakona o tujcih
Zaradi odsotnosti skupnih evropskih rešitev se na nove ukrepe pripravlja tudi Slovenija, je pojasnila Györkös Žnidarjeva. Po njenih besedah gre za skrajne ukrepe v primeru grožnje varnosti. Slovenija bi tako kot suverena država določila pogoje za vstop v državo. Tako na ministrstvu pripravljajo spremembe zakona o tujcih, s katerimi bi omogočili lažje vračanje prebežnikov, ki ne izpolnjujejo pogojev ali so nezakonito prestopili mejo.

Po besedah ministrice je treba omogočiti učinkovitejše vračanja tujcev v sosednje države in pri tem upoštevati nepredvidljiva ravnanja sosednjih držav. "Dolžni smo poskrbeti, da ne postanemo žep," je poudarila Györkös Žnidarjeva. Pojasnila je, da je treba zmanjšati pritisk na azilni sistem in s tem tudi učinkovito pomagati tistim, ki mednarodno zaščito potrebujejo.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Dolžni smo poskrbeti, da ne postanemo žep.

Ministrica