V Grčijo prihaja na tisoče beguncev iz Sirije, ki pa le s težavo nadaljujejo pot proti zahodni in severni Evropi. Foto: Reuters
V Grčijo prihaja na tisoče beguncev iz Sirije, ki pa le s težavo nadaljujejo pot proti zahodni in severni Evropi. Foto: Reuters
false
Turški predsednik Erdogan bi sirske begunce nastanil tudi na severu Sirije, ki ga želi Ankara z obstreljevanjem iztrgati iz rok sirskih Kurdov. Foto: Reuters
Angela Merkel
Nemška kanclerka je v pogovoru tudi ponovila kritike na račun Avstrije in držav na balkanski migrantski poti, ker da so s postavitvijo kvot za sprejem in s tem omejevanjem sprejemanja beguncev poskrbele za kaotično situacijo v Grčiji. Foto: Reuters
Koraki za rešitev schengenskega območja
Avramopulos: Grčija je preobremenjena

Večina danes prispelih prebežnikov je v Pirej prišla z otokov Lezbos in Hios, še okoli 50 pa jih popoldne pričakujejo z otoka Kos, je sporočila grška obalna straža. Grška vlada ocenjuje, da je v Grčiji trenutno zato, ker je balkanska begunska pot tako rekoč zaprta, obtičalo že skoraj 32.000 prebežnikov.

Posebej dramatične so razmere na prehodu Idomeni med Grčijo in Makedonijo, kjer je po ocenah humanitarnih organizacij obtičalo že okoli 13.000 ljudi. Begunsko taborišče, ki se je tam vzpostavilo, pa je v precej klavrnem stanju in po močnih padavinah v zadnjih dneh sredi blata, nizke pa so tudi zunanje temperature, in sicer le štiri stopinje Celzija.

Begunci kljub obupnim razmeram vztrajajo na meji, saj upajo, da se bo žica vsaj za trenutek odprla in da bodo lahko izkoristili priložnost, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Humanitarne organizacije medtem ljudi obveščajo, da si lahko poiščejo boljše bivalne razmere v organiziranih sprejemnih centrih nekoliko južneje od meje, kot na primer v kraju Nea Kavala, ki je od Idomenija oddaljen okoli 15 kilometrov.

Kurz: Najprej ustavitev prihoda, šele nato preseljevanje
Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je medtem dejal, da članice EU-ja ne bodo pripravljene izvajati preseljevanja beguncev, dokler ne bo najprej ustavitve prihoda prebežnikov v Zahodno Evropo. Preprečiti je treba, da bi ljudje še naprej iz Grčije nadaljevali svojo pot proti Evropi, je dejal Kurz.

"Srednjeročno se lahko zgodi, da bodo države, ki so zdaj proti shemi preseljevanja, pripravljene sprejeti begunce," je dejal avstrijski minister pred ponedeljkovim vrhom EU-Turčija. "Vendar dokler bo obstajal tako močan dotok in dokler se bodo države zavedele, da je to tudi posledica določene politike, tako dolgo bo prerazporejanje beguncev nerealno," je dodal.

Kurz je spet branil odločitev Avstrije in drugih držav na balkanski begunski poti, da omejijo tok beguncev skozi Turčijo in Grčijo. Kurz je spomnil na nedaven poziv predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska ljudem, ki jih je označil za ekonomske migrante, naj ne prihajajo v Evropo, saj naj bi bila ta pot zaman. "Po mojem mnenju je to politika, ki gre v pravo smer," je dejal Kurz.

Erdogan bi rad begunce namestil v Siriji
Svoj predlog za nastanitev beguncev iz Sirije pa je predstavil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki predlagal, da se na severu Sirije zgradi mesto, v katerega bi lahko namestili številne od milijonov beguncev, ki bežijo pred sirsko državljansko vojno, poročajo turški mediji.

Mesto v bližini turške meje bi zgradili na 4.500 kvadratnih kilometrih v sodelovanju z drugimi državami. "O tem smo se že pogovarjali z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Določili smo že kraj, vendar projekta še nismo začeli," je dejal Erdogan, ki je dodal, da časovni okvir za gradnjo še ni določen.

Begunce prav na sever, kjer Ankara bombardira Kurde
Turčija, v kateri je trenutno 2,7 milijona sirskih beguncev, mednarodno skupnost že dalj časa poziva h gradnji t. i. varnega območja v Siriji. Turčija pa je tudi vpletena v vojno v sosednji državi, in to prav na severu države, kjer bombardira položaje sirskih Kurdov, ki nadzirajo večji del sirske strani sirsko-turške meje. Erdogan je sicer javno napovedal, da Turčija ne bo dopustila vzpostavitve kurdske avtonomije na severu Sirije, saj naj bi to zanjo predstavljalo grožnjo.

Merklova opominja Grčijo na zaveze
Nemška kanclerka Angela Merkel je pozvala Grčijo, naj hitro izpolni obljube o zagotovitvi namestitvenih kapacitet za 50.000 beguncev, kar je napovedovala, da bo storila že do konca leta 2015. "Pri tem ji mora Evropska unija vsekakor pomagati," se je zavzela Merklova v pogovoru za časnik nemški Bild.

"Grčija bi po načrtih morala zagotoviti prostore za sprejem 50.000 beguncev že do konca leta 2015," je spomnila Merklova in dodala, da smo od tega cilja žal še daleč.

"Na podlagi pogovorov z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom sicer vem, da si prizadeva za to, a potrebuje tudi našo pomoč in zato EU mora in tudi bo solidarno pomagala Grčiji," je dodala v pogovoru, ki ga bo Bild v daljši različici objavil v svoji nedeljski izdaji, danes pa je na svojih spletnih straneh objavil kratek povzetek.

Koraki za rešitev schengenskega območja
Avramopulos: Grčija je preobremenjena