Begunski otroci iz Sirije. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Begunski otroci iz Sirije. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Otroci beguncev bodo začeli hoditi v šolo

Otrok je bilo sprva petnajs, a je ena od družin s petimi otroki zapustila center in odšla, zato bo šolo obiskovalo deset otrok, je poročala novinarka TV Slovenija Barbara Renčof.

Vpisa begunskih otrok so se lotili z vso resnostjo, so pojasnili na prvi osnovni šoli, 8 talcev. Pri tem so sledili navodilom pristojnega ministrstva, se udeležili Unicefovega izobraževanja, o morebitnih novih sošolcih pa spregovorili tudi z učenci nižjih razredov.

Z zbiralno akcijo so za otroke nabrali več koles in skirojev, igrač in šolskih pripomočkov. Večino zbranega so otrokom prosilcev za mednarodno zaščito predali konec marca, ko so se tudi družili z njimi.

Otroci so uradno vpisani že ta ponedeljek, a rednega pouka še ne bodo obiskovali.

Na 8 talcih so se dogovorili še z drugo logaško osnovno šolo, Tabor, da si vpis otrok razdelijo.
Ako bo šolo 8 talcev obiskovalo sedem otrok iz Iraka in Sirije, na šoli Tabor pa bo šolske klopi gulilo osem otrok iz Afganistana. Gre za deklice in enega dečka, stare med sedem in 14 let.

Najprej slovenščina, nato drugo
Za otroke bodo najprej organizirali pouk slovenščine, ki bo trajal dve do tri ure dnevno. V tednu ali več, odvisno od znanja jezika, jih bodo počasi vključevali v razred. Sledili bodo predmeti, kjer slabo poznavanje jezika ne pomeni večje ovire: likovni pouk, šport in glasba.
Prav tako jih bodo vključili v gledališče, ekskurzije in druge interesne dejavnosti.

Na šoli se zavedajo, da vključevanje novih otrok na šolo sproža veliko vprašanj, vendar so poudarili, da gre za otroke, ki imajo vso pravico do izobraževanja in življenja v miru.

Otroci beguncev bodo začeli hoditi v šolo