Madžarska je ob meji s Srbijo in Hrvaško postavila ograjo. Foto: Reuters
Madžarska je ob meji s Srbijo in Hrvaško postavila ograjo. Foto: Reuters
Idomeni: Prebežniško taborišče pred grško-makedonsko mejo
Grški notranji minister Panagioitis Kurublis je dejal, da je Idomeni (na fotografiji) "moderni Dachau". Foto: Reuters
Zaradi zaprtih mej v Grčiji 46.000 prebežnikov

Hrvaška policija je pot preprečila Pakistancema in Alžircema, priprla pa je dva 43 let stara hrvaška državljana, ki sta za nekaj sto evrov z osebnim avtomobilom prosilce za azil prepeljala iz Zagreba do kraja Livada v bližini slovenske meje. Policisti so avtomobil, v katerem sta bila Pakistanca, stara 27 in 28 let, ter Alžirca, stara 26 in 31 let, ustavili že v sredo, le nekaj kilometrov stran od kraja Buzet, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Idomeni primerjal z Dachauom
Zaradi zaprtja t. i. balkanske poti je vedno več ljudi, ki želijo pot nadaljevati proti Evropi, obstalo 'ujetih' v Grčiji. Grški vladni štab za krizne razmere je sporočil, da je v celotni Grčiji obtičalo okoli 46.000 prebežnikov, njihovo število pa se še povečuje.

Najhuje je v begunskem centru v Idomeniju, kjer ljudje spijo v majhnih šotorih in več ur čakajo v vrstah za hrano, zaradi obilnega deževja pa se je center spremenil v pravo močvirje. Več deset otrok je zbolelo, imajo pa tudi vročino. Ena izmed dobrodelnih organizacij je sporočila, da bo darovala okoli 2.000 odmerkov cepiva proti hepatitisu, saj so v Idomeniju in Pireju odkrili po en primer okužbe s tem virusom.

Grški notranji minister Panagioitis Kurublis, ki je obiskal Idomeni, je center primerjal z nacističnim koncentracijskim taboriščem v Dachauu. "Moram reči, da je to moderni Dachau kot posledica logike zaprtih meja. Vsak, ki pride sem, prejme več udarcev v trebuh," je dejal minister, ki je obljubil večji policijski in zdravniški nadzor.

Madžarska načrtuje zaprtje begunskih centrov
Madžarska, ki zavrača vse evropske predloge za kvote o porazdelitvi beguncev in je na mejah s Srbijo in Hrvaško postavila ograjo, zdaj namerava zapreti tudi vse centre za prebežnike po državi. "Vlada je pooblastila notranjega ministra Sandorja Pinterja, da zapre madžarske sprejemne centre," so danes sporočili iz urada madžarskega premierja Viktorja Orbana. Zapisali so še, da mora minister preveriti, ali jih bodo v prihodnosti še potrebovali.

Šest sprejemnih centrov, v katerih je bilo 1. marca po podatkih nevladnih organizacij nastanjenih 1.600 ljudi, bi lahko po podatkih oblasti nadomestili z dvema varovanima centroma v Kermendinu in Monoštru v bližini slovenske in avstrijske meje. Po poročanju madžarskih medijev bi na teh območjih postavili običajne šotore. Madžarske meje je lani jeseni prečkalo 400.000 ljudi.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Zaradi zaprtih mej v Grčiji 46.000 prebežnikov